O posouzení procesu brexitu unijním soudem usiluje skupina zákonodárců, která by upřednostňovala setrvání Británie v Evropské unii. Tito politici chtějí ukázat, že Londýn stále může proces odchodu z EU zastavit, pokud by Británie odstoupila od aktivace "rozvodového" článku 50 lisabonské smlouvy.

Soudce Raymond Doherty dnes ale odmítl záležitost postoupit soudu EU. "Povolení k zahájení soudního řízení se zamítá," konstatoval soudce.

Právník skotských politiků Jo Maugham dnes zdůraznil, že vyřešení právního sporu je zcela v národním zájmu. "Podpořím odvolání proti tomuto rozhodnutí - pokud to bude nutné, tak i k britskému nejvyššímu soudu v Londýně," řekl Maugham.

Podle Reuters se lze proti dnešnímu verdiktu odvolat ve Skotsku a poté případně i k nejvyššímu soudu. Poté by mohla věc dospět k Soudnímu dvoru EU.

Británie odchází z Evropské unie na základě výsledků referenda z června 2016. Ve všelidovém hlasování zvítězili odpůrci členství v unii poměrem 51,9 ku 48,1 procenta. Rozluka má být dokonána na konci března příštího roku. Nyní se vedou spory mimo jiné o podobě vztahů v následujícím přechodném období.

O posouzení možnosti zvrácení brexitu usilují zákonodárci reprezentující skotské volební obvody, v nichž lidé při referendu většinově hlasovali pro setrvání v EU.