"Jde o případ svým rozsahem větší, než je běžně zvykem. Především bylo nadstandardní to, že se jednalo o pachatele, kteří byli původně rozpracováni v pěti různých vyšetřovacích spisech. I proto vyšetřování zastřešila krajská kriminálka, která akci koordinovala a naplánovala a poté ji také realizovala," uvedl vedoucí odboru obecné kriminality Jan Lisický.

Policisté skupinu zadrželi minulý týden od pondělí do středy, zasahovali na pěti místech kraje na Olomoucku, Prostějovsku, Šternbersku a Uničovsku. Do akce se zapojila krajská kriminální policie, policisté toxi týmu z Olomouce a Přerova, policisté pohotovostního a eskortního oddělení, i kynologové a psi specializovaní na vyhledávání drog a technici. Kvůli rozsahu byli požádáni o pomoc i kriminalističtí technici Vojenské policie.

"Udělali jsme dohromady šest domovních prohlídek a tři prohlídky jiných prostor a pozemků. Zajistili jsme dvě kompletní varny pervitinu, materiál na výrobu drog, 70 gramů pervitinu a také finanční prostředky ve výši téměř 240.000 korun a věci potřebné k distribuci," doplnil Lisický.

Podle kriminalistů šlo o organizovanou skupinu, v jejímž čele stály dvě ženy ve věku 37 a 40 let, do skupiny byli zapojeni další tři muži ve věku 27, 38 a 55 let. "Šlo o organizovanou a sofistikovanou síť, kdy členové skupiny byli navzájem propojeni, měli organizátora, který zajišťoval chemikálie a další potřebné přípravky pro výrobu drog. Další drogu vyráběl a ostatní se podíleli na distribuci. Pervitin směřoval do Olomouce a okolí," uvedl vedoucí olomouckého územního odboru policie Jiří Musil. Dodal, že drogu vyráběli v odlehlejší části území na chatě.

Podle Jana Lisického se všichni obvinění obdobné trestné činnosti dopouštěli už v minulosti, jeden je dokonce v podmínce. Pětici hrozí za zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dva až deset let vězení. Na případu kriminalisté pracují dál. Podle mluvčího krajské policie Libora Hejtmana není vyloučeno, že bude právní kvalifikace jejich skutků ještě zpřísněna.