Agentura Reuters dnes napsala, že energetická a investiční skupina CEFC a česko-slovenská finanční skupina Penta Investments chtějí koupit od americké mediální firmy Time Warner její podíl ve společnosti Central European Media Enterprises (CME), která v České republice vlastní televizi Nova a další stanice.

Společnost CEFC China Energy vydala v úterý pozdě večer prohlášení, v němž se distancuje od obvinění z korupce, praní špinavých peněz a spiknutí, které bylo vůči někdejšímu vysokému hongkongskému činiteli Patricku Hoovi a Cheikhu Gadiovi vzneseno.

Americké ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že Ho a Gadio nabídli čadskému prezidentovi Idrissu Débymu úplatek dva miliony dolarů (43,4 milionu korun) výměnou za licence v ropném průmyslu. Dalších 500.000 dolarů, které měly usnadnit získání lukrativních zakázek, bylo posláno na účet ugandského ministra zahraničí Sama Kutesy.

Ho prý také poskytoval ugandskému prezidentovi Yowerimu Museveniovi a ministrovi zahraničí Kutesovi dárky a přísliby budoucích výhod, mimo jiné i podílu na zisku. Manhattanský žalobce Joon Kim v prohlášení naznačil, že Ho a Gadio mohli jednat ve své korupční aktivitě jménem jistého čínského energetického konglomerátu.

CEFC China Energy zdůraznila, že "provádí obchodní aktivity v přísném souladu se zákony" a že "jakékoli aktivity, které jsou v rozporu se zákony a disciplínou, jsou firmou přísně zakázány". Konglomerát také popřel investice v Ugandě a "zájmové vztahy" s čadskou vládou.

Firma zároveň upozornila, že jako nevládní a nezisková organizace není výbor China Energy Fund Committee zapojen do žádných komerčních aktivit konglomerátu CEFC China Energy.

Výbor China Energy Fund Committee, kde Patrick Ho působí jako generální tajemník, v prohlášení uvedl, že obvinění jsou "přehnaná" a že se zakládají na pouhých "hypotézách". Případ podle výboru ukázal, že "prohlubující se čínsko-ruská spolupráce se dotkla citlivé oblasti".

Hongkongský deník South China Morning Post v této souvislosti připomněl, že americké úřady zatčení oznámily den po podpisu dohody mezi firmou CEFC a největším ruským producentem ropy, státní společností Rosněfť.

Čínský státní deník Global Times citoval vyjádření vysokého představitele CEFC, podle kterého má případ "mezinárodní politické motivy".