Případem se původně zabýval Okresní soud v Karviné. Vrchní soud ale po odvolání rozhodl, že příslušným soudem je ten krajský. Proto se věc přesunula do Ostravy. Původní obžaloba se ale týkala čtyř lidí. Čelil jí Miksa a jeho tři komplicové. Mezi nimi byla i sestřenice obžalovaného a její přítel. Jejich část případu se však projednává samostatně.

Dnes tak před soudem v Ostravě stanul Miksa a jeho údajný komplic, o čtyři roky starší Tomáš Šimík. Šimík podle obžaloby pro Miksu po nějakou dobu ukrýval větší množství nasušené drogy. Sám navíc marihuanu pěstoval. Spolupráci s Miksou ale Šimík dnes u soudu popřel. "O jeho aktivitách jsem neměl žádné informace. Nikdy jsem s ním nespolupracoval," uvedl. Přiznal, že vypěstoval šest rostlin, které u něj policie našla.

Miksa u soudu odmítal vypovídat. Podle obžaloby postupně od různých lidí nakoupil 24 kilogramů marihuany, kterou dál prodával. Především drogy nabízel ve dvou restauracích na Karvinsku polským odběratelům. Zdroje, odkud nakupoval, se různily. V jednom případě například podle obžaloby najednou koupil víc než 12 kilogramů marihuany, za kterou zaplatil 931.000 korun.

Hlavní líčení je naplánováno ještě na čtvrtek, pokračovat bude výslechem svědků a čtením důkazů.