Muži jsou obžalováni z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Osmašedesátiletý Zdeněk Kopl z Vizovic na Zlínsku podle obžaloby převzal na přelomu srpna a září 2012 za účelem zisku od hlavního distributora směsi Jiřího Vaculy v Podkopné Lhotě asi 2200 litrů směsi metanolu a etanolu. Policii se nepodařilo zjistit, jak s ní Kopl naložil. Muži proto hrozí nejvýše dvouletý trest, protože mu není kladeno za vinu poškození zdraví konzumentů. Kopl podíl na distribuci látky, jež zabila pět desítek lidí, popírá.

Šestačtyřicetiletý Daniel Rafaj ze Zádveřic-Rakové na Zlínsku potvrdil, že zhruba od roku 2010 obchodoval s nelegálním alkoholem. Podle obžaloby si ho opatřil i na přelomu srpna a září 2012, kdy směs kontaminovanou metanolem použil k výrobě nejméně 360 litrů slivovice. V září ji podle obžaloby prodal či dal neznámému počtu lidí, z nichž pět utrpělo těžkou újmu na zdraví. Rafaj vinu přiznal a svého jednání litoval. Odběratele prý ale poškodit nechtěl.

Rafajovi hrozí tři až deset let vězení. Stejný trest hrozí i šestatřicetiletému Petru Veselému z Uherského Brodu, který byl jeho zákazníkem a za účelem dalšího prodeje 8. září 2012 odebral asi 120 litrů slivovice kontaminované metanolem. Nabízel ji přes internet i jinou inzercí a několika lidem ji takto prodal. Veselý podle obžaloby přivodil těžkou újmu na zdraví dvěma zákazníkům. U soudu řekl, že se domníval, že kupuje slivovici z legální pálenice.

Od Rafaje podle obžaloby koupil závadný alkohol i padesátiletý poškozený ze Vsetínska, jehož zdravotní stav bude znalec zkoumat. Muž byl po vypití metanolu v ohrožení života. Podle Rafajova obhájce Petra Šimka je ale jím požadovaná náhrada škody nadsazená. Podle předsedkyně senátu Moniky Horákové by hlavní líčení mohlo po vypracování posudku pokračovat do dvou měsíců.

Případ je podle dostupných informací posledním ze všech v hlavní obžalobě kauzy metanol zmiňovaných 31 osob, nad nimiž ještě nepadl ani prvoinstanční rozsudek. Podle Horákové se na tom podílely nepříznivé okolnosti, které soud nemohl ovlivnit. Nejprve se vyloučilo několik soudců, jimž byla věc přidělena, neboť v přípravném řízení činili v kauze některé úkony. Poté se kvůli změně senátu musely opakovat některé důkazy, další průtahy způsobilo úmrtí jednoho z obhájců.

Soud si také vyžádal doplnění znaleckého posudku. Podle Horákové bylo totiž množství metanolu v krvi poškozených v obžalobě a ve znaleckém posudku uváděno v rozdílných jednotkách, jednou jako gram na kilogram a podruhé v gramech na litr. Po přepočtu to podle ní znamená, že některým lidem vznikla těžší újma na zdraví, než bylo shledáváno.