Soud disidentovi uložil tříleté vězení s podmíněným tříletým odkladem výkonu. Verdikt je vzhledem k "pouhé" podmínce dobrou zprávou pro Pchuovy příznivce, kteří vždy tvrdili, že případ je politicky motivovaný a že cílem úřadů je potrestat prominentního advokáta, poznamenala agentura AP. Pchu Č'-čchiang vždy otevřeně obhajoval svobodu slova a v minulosti zastupoval řadu předních čínských disidentů.

Aktivisté nicméně poukazují na to, že dnešní verdikt, byť Pchuovi ukládá jen podmíněný trest, má sloužit jako vážné upozornění pro další obhájce lidských práv, že komunistická strana, která v současné době tvrdě zasahuje proti disidentům, nemíní trpět žádné napadání své vlády.

Státní tisková agentura Nová Čína uvedla, že soud se rozhodl "uložit mírný trest" vzhledem k tomu, že "obžalovaný se pravdivě přiznal ke skutečnostem zločinu a pozitivně přiznal vinu". Podle některých právníků ovšem odsouzení v trestním řízení znamená, že Pchu už nikdy nebude moci vykonávat právnickou praxi.

Pchu Č'-čchiang podle svého obhájce Šang Pao-ťüna nemá v úmyslu se proti dnešnímu rozsudku odvolat. "Řekl, že bude-li příležitost, dějiny vynesou skutečný rozsudek," dodal advokát.

Pchu strávil ve vazbě údajně už 19 měsíců. Nyní byl přemístěn do takzvaného rezidenčního dohledu, což je v Číně určitá forma vazby, která se využívá k zadržování disidentů mimo dosah veřejnosti. V ní setrvá po deset dní, než mu bude povolen návrat domů do Pekingu, sdělil podle agentury Reuters další z Pchuových advokátů Mo Šao-pching.