Podle The Daily Star byli Češi ve věku 25 až 47 let možná uneseni. Policie našla v opuštěném voze zavazadlo s jejich věcmi. Taxi, jehož libanonský řidič se rovněž pohřešuje, bylo podle listu za rozbřesku nalezeno 300 metrů od vojenského stanoviště u města Kafraja v západní části libanonského údolí Bikáa, což je nedaleko syrských hranic. Na zmizení lidí upozornil otec taxikáře, který v noci nedorazil domů. V autě byly nalezeny české a libanonské peníze, eura a tři videokamery, které zřejmě patřily Čechům, napsal The Daily Star.

"Případ pohřešovaných Čechů v Libanonu intenzivně řeší ministerstvo zahraničních věcí, dnes odpoledne k této věci zasedl krizový štáb a prověřuje všechny dostupné informace. S ministrem Zaorálkem jsem ve spojení, mohu garantovat, že snahou české vlády je udělat maximum pro to, abychom českým občanům pomohli," uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka. Po konzultaci s bezpečnostními složkami se více nechtěl vyjadřovat.

Server iDnes.cz napsal, že libanonská média si všímají i souvislosti pohřešovaných Čechů a trojice údajných spolupracovníků teroristů, kterou loni zadrželi v Praze. Nyní jsou ve vazbě a čekají na vydání do USA, kde jim hrozí až doživotí. Taxikář, s nímž v Libanonu pohřešovaní Češi cestovali, prý pochází ze stejné vesnice jako jeden ze zatčených v Česku, Alí Fajád. Libanonský zdroj iDnes.cz řekl, že podle jeho informací už libanonská zpravodajská služba začala vyjednávat s únosci o jejich podmínkách.

Lagronová se k těmto spekulacím odmítla vyjádřit. Stejně tak ministerstvo podle ní neposkytne bližší informace o pohřešovaných. Uvedla jen, že v Libanonu nyní probíhá armádní pátrací akce po pohřešovaných. Česká diplomacie je podle ní v kontaktu s libanonskou administrativou a bezpečnostními složkami.

Podle mluvčí nadále platí i doporučení českého ministerstva zahraničí, aby Češi necestovali do Libanonu. V případě, že musí, měli by se registrovat v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD. Pohřešovaná pětice v databázi nebyla, dodala Lagronová.

Podle libanonské policie Češi v posledních několika měsících navštívili Libanon dvakrát. Poprvé to bylo 15. května, zemi pak opustili 1. července. O týden později přijeli do Libanonu znovu.

Místo, kde byl opuštěný vůz nalezen, policie zablokovala a po pohřešovaných osobách pátrá, uvedl libanonský tisk.

V březnu roku 2011 zmizelo v údolí Bikáa za podobných okolností sedm Estonců, kteří si do Libanonu vyjeli na kolech. V zajetí byli 113 dnů a osvobozeni byli po zásahu libanonských speciálních sil. Jejich věznitelé se údajně hlásili k teroristické síti Al-Káida.