Oba Brity ve věku 17 let předali policistům strážci muzea v Osvětimi, kteří středoškolské studenty v pondělí odpoledne přistihli, jak v blízkosti jednoho vězeňského bloku kopou v zemi a hledají zbylé věci po vězních. U obou mužů se pak našly různé věci jako kousky skla, knoflíky, strojek na stříhání vlasů a kovové úlomky.

Regionální prokuratura v Osvětimi podle agentury AFP sdělila, že provinilci vinu přiznali a v souladu s polskými zákony si sami navrhli podmíněný trest vězení, dočasný dohled a pokutu. Soudce jejich návrh přijal, přičemž stanovil délku podmíněného vězení na jeden rok a výšku pokuty na 1000 zlotých (6500 korun).

"K činu se přiznali a s polskými úřady plně spolupracovali. Za újmu, kterou způsobili, se velice omlouvají," řekl mluvčí Perseovy školy v Cambridgi, kde oba provinilci studují. Studenti této školy byli v Osvětimi na naučném školním výletě.

"To, co se stalo, bude důkladně vyšetřeno. Chci slyšet přímo od obou chlapců, co je vedlo k tomu, že vzali ty předměty... Návštěva míst spojených s holokaustem musí být provázena hlubokou úctou a nejvyšší citlivostí," zdůraznil v prohlášení ředitel Perseovy školy Ed Elliott.

Mluvčí muzea Pawel Sawicki vysvětlil, že v osvětimském areálu se v zemi stále ještě nacházejí nejrůznější předměty, které patřily obětem vyhlazovacího tábora.

V plynových komorách v Osvětimi nacisté během druhé světové války zavraždili až půldruhého milionu lidí, většinou evropských Židů, ale i Poláků, Romů či sovětských válečných zajatců. Byli mezi nimi i českoslovenští občané. Podle historiků jich tam bylo dopraveno zhruba 50.000, přežilo jen asi 6000. Smrt v táboře našlo mimo jiné 5000 českých Romů.

Nacistické Německo zřídilo v Osvětimi vyhlazovací tábor v roce 1940 a pobočný tábor Osvětim-Březinka o dva roky později. Rudá armáda tábor osvobodila 27. ledna 1945.