Vrchní soud v Praze Pekára uznal vinným z vraždy, upravil ale výši trestu. Nepodařilo se prý prokázat, že muž vraždil "po předchozím uvážení nebo rozmyslu". Odvolací soud zmínil zejména nástroje, kterými Pekár ženu usmrtil - údajně si je mohl sehnat i kvůli něčemu jinému a vražda nemusela být dopředu připravená. "Za jakých okolností se to stalo, nevíme, to ví pouze pan obžalovaný," dodal soudce.

Je ale prý prokázané, že Pekár vraždil brutálně a ženu usmrtil několika způsoby. Oběť rdousil a škrtil různými nástroji, bodal nožem a masivně bil. Soud Pekárovi nařídil ústavní sexuologickou léčbu a třem pozůstalým má zaplatit celkem 720.000 korun.

Vražda se stala 3. března 2013 na dosud nezjištěném místě. Soud v Hradci Králové muže poslal na doživotí loni v srpnu, proti čemuž se odvolal. Pekár podle obžaloby tělo ženy naložil do auta a odvezl na Ždársko, kde jej v lese u obce Sklené hodil do příkopu a zakryl textiliemi a větvemi. Obžaloba vraždu označila za sexuální sadismus.

Pekár vinu odmítá a tvrdí, že obžaloba je zkreslená a ovlivněná vyšetřovateli. Nic o vraždě prý neví a nechápe ji. Jeho obhájce žádal zproštění obžaloby. Proti jeho klientovi prý neexistuje žádný jednoznačný přímý důkaz. Pekár již dříve přiznal, že ženu znal, údajně mu pomáhala při krádežích. V den vraždy se podle něj setkali, koupil jí dávku pervitinu a odpoledne s ní měl údajně v Chocni ve vypůjčeném bytě pohlavní styk. Pak již prý ženu neviděl.

Policie zjistila na Pekárově botě krev zavražděné. To Pekár vysvětlil tím, že se mu krev na botu dostala údajně v momentě, když ženě ošetřoval stržený nehet na prstu.

Možnost nápravy je u Pekára podle soudních znalců značně omezená. Trpí údajně sexuální deviací a na svobodě je pro společnost nebezpečný. Podle kriminalistů byl před zatčením pro podezření z vraždy třináctkrát soudně trestaný, z toho dvakrát pro velmi závažné trestné činy. Ve vězení dosud strávil přibližně 20 let. V současné době je za jiný trestný čin ve výkonu trestu ve věznici Nové Sedlo.