Obě strany dnes sice soudci Borisovi Filemonovi řekly, že se chtějí dohodnout na smíru a spor nechtějí řešit soudní cestou, přesto jsou stále nevyjasněné otázky kvůli podobě expozice.

AusterlitzPro sice vytvořil libreto, výstava je ale dílem další firmy, kterou vybralo město. Tvůrci předlohy výstavy jí vytýkají, že jsou v ní historické nesmysly, je plná zavádějících informací a cenné dobové exponáty v ní nahrazují jejich kopie.

Soudce Filemon dnes musel dát oběma stranám návod, jak spor řešit. Doporučil, aby se zástupci obou stran sešli v expozici, každou její část spolu zhodnotili a dohodli se na úpravách.

Tvůrci libreta požadují po slavkovské radnici omluvu za porušení autorských práv a uhrazení dosavadních soudních výdajů. Dále požadují uhradit libreto, za které žádají 100.000 korun. Město chce komplexní dohodu, nikoli pouze dílčí domluvu, řekl ČTK slavkovský starosta Michal Boudný (ČSSD).

Spory o podobu expozice se už soudy zabývaly. Vrchní soud v Olomouci dal před rokem pokyn k uzavření výstavy. Vedení města pak nechalo zpracovat od zaměstnanců zámku, v jehož konírnách se expozice nachází, nové libreto napoleonské výstavy.

Výstava byla upravena a před časem znovu otevřena. Jenže původní tvůrci libreta se ozvali s tím, že úpravy jsou jen kosmetické, chyby jsou ve výstavě nadále, a je proto nutné ji uzavřít. Vedení města to před dvěma měsíci učinilo. V uplynulých dnech ji ale zase otevřelo s tím, že nedostatky v ní odstraní za provozu. To se ale tvůrcům libreta nelíbí.