Soudní dohru mají volby v Kopřivné kvůli sporu mezi starostkou Janou Gerešovou, která má za sebou už šest volebních období, a sdružením Za lepší život v Kopřivné. Jeho člen v žalobě tvrdí, že starostka porušila volební zákon, protože společně s předvolebními materiály lidem roznášela i volební lístky její kandidátky. Starostka to popírá. "Roznášela jsem pouze volební materiál naší strany, v žádném případě jsem neroznášela hlasovací lístky. I kdybych je ale roznášela, podle zákona to není v rozporu. Ale já jsem je rozhodně neroznášela," řekla dnes ČTK Gerešová.

Podle ní stojí za žalobou čistě osobní věc, a to napjaté vztahy v obci a spory mezi některými rodinami. Vypovídá o tom i neoficiální web Kopřivné, na kterém jsou prezentovány kritické názory na vedení obce. Volby v obci s 270 obyvateli vyhráli Starostové a nezávislí v čele s Gerešovou, kteří budou mít v pětičlenném zastupitelstvu čtyři křesla, jeden mandát získalo sdružení Za lepší život v Kopřivné.

Soud obdržel i žalobu na neplatnost voleb v Uhřičicích na Přerovsku, kterou podal dosavadní starosta Jannis Isakidis. ČTK dnes řekl, že nemá jistotu, zda byly hlasy dobře spočítány a zda do hlasování nebylo zasahováno. "Ve volební komisi počítali hlasy celkem třikrát, stále to nevycházelo, třikrát přitom brali do rukou volební lístky a měli stále v rukou tužky. Mluvil jsem s členkou volební komise, která připustila, že tam mohl někdo dopsat křížek," uvedl starosta. Doplnil, že výsledky v obci byly známy až ve 21:15.

I v tomto případě hrají roli spory mezi obyvateli obce, které jsou podle starosty mnohaleté. Volby tam vyhrálo sdružení Vize 2014 v čele se současným starostou. V devítičlenném zastupitelstvu mají tři mandáty, stejný počet křesel získalo sdružení Šance pro všechny.

Ostravský soud obdržel dnes odpoledne ještě žalobu napadající neplatnost hlasování a voleb v Jeseníku. Podal ji Pavel Seidl ze sdružení PRO JESENÍK. "Nezdál se nám počet hlasů v jednom z volebních okrsků Jeseníku," řekl ČTK Seidl.

Podle mluvčího ostravského krajského soudu Dalibora Zechy by soud o žalobách měl rozhodnout do 20 dnů od jejich podání. V dotčených obcích musejí do té doby vyčkat se svoláním zastupitelstva.