Podle soudce se vinu starosty a jeho kolegů podařilo prokázat. "Není pochyb o tom, že starosta jednal ve prospěch obce, zároveň ale jednal ve svůj vlastní majetkový prospěch," uvedl soudce při zdůvodnění rozsudku. Ten začal vynášet už loni v prosinci. Tehdy ale nestihl vynést tresty. Pouze konstatoval, že obžalovaní jsou vinni. Pak zkolaboval a skončil v rukou zdravotníků.

Na lavici obžalovaných usedlo 13 bývalých členů zastupitelstva obce Hladké Životice včetně Petržely, který jako nezávislý neúspěšně kandidoval i do Senátu, i bývalého místostarosty Roberta Chovance. I tomu soud dnes uložil peněžitý trest. Zaplatit má 200.000 korun. V případu figurovalo deset mužů a tři ženy.

Hlavní část obžaloby se týkala nevýhodných prodejů obecních pozemků v lokalitě Na Stráni v roce 2006. Obec je zdarma získala od státu jako kompenzaci za fakt, že v její blízkosti vede trasa dálnice. Na parcelách měli stavět i lidé, kteří museli kvůli dálnici opustit své domovy. Tamní pozemky zastupitelé prodali za pět respektive 50 korun za metr čtvereční. Jejich skutečná cena byla od 250 do 400 korun za metr.

Výhodné ceny využil například Petržela, který si tam už postavil dům, nebo jeho dcera. Podle další části obžaloby si pak bývalý starosta nechal vyplatit odměnu 100.000 korun za práce, které nikdy nevykonal nebo nebyly v náplni práce starosty. Celková škoda převyšuje osm milionů korun.

Životice mají 15 zastupitelů. Obžalobě čelilo 13 lidí, kteří obec vedli v minulém volebním období do roku 2010. Policie je předloni v únoru obvinila ze zneužití pravomoci veřejného činitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku, pojistného podvodu a zpronevěry.

Hladké Životice na Novojičínsku mají podle údajů úřadu Moravskoslezského kraje 968 obyvatel. Poslední komunální volby do patnáctičlenného zastupitelstva tam v roce 2010 vyhráli Nezávislí, kteří získali devět mandátů. O hlasy bojovaly dvě kandidátky. Na druhém místě s šesti mandáty skončilo sdružení Životičané sobě. Obec nyní vede koalice složená se zástupců obou sdružení.

Ve volbách v roce 2006 se o hlasy voličů ucházela dvě sdružení nezávislých kandidátů a jako třetí KDU-ČSL. Vyhrálo sdružení vedené dnes už bývalým starostou Jaroslavem Petrželou.