"Podle přetisku pocházely krabice z Kolumbie a do Berlína se podle všeho dostaly přes hamburský přístav," prohlásil mluvčí celní správy Norbert Scheithauer. "Kokain s jistotou nebyl určen pro východoevropský trh, ale pravděpodobně pro berlínský."

Droga, jejíž tržní cenu policie odhadla na šest milionů eur (165 milionů korun), byla uložena po kilogramových balíčcích v sedmi krabicích. Pokud by se dostala do prodeje, stačila by na 600.000 dávek.

Jako první se na policii ozvala pobočka Aldi z berlínské čtvrti Reinickendorf, která ohlásila "podezřelé balíčky" v banánech. Takřka současně podle policejního mluvčího Stefana Redlicha následovala hlášení z dalších obchodů Aldi ve čtvrtích Köpenick, Rahnsdorf, Wilmersdorf a z braniborského Veltenu.

Objev drogy je podle policie veliká náhoda, která je následkem chyby jednoho ze článků pašeráckého řetězu. "Vyšetřování neskončilo. Nechceme spekulovat," uvedli policisté na dotaz o důvodech pašeráckého pochybení.

"Domníváme se, že to byla špatně nasměrovaná dodávka, protože 140 kilogramů na jeden zátah je pro berlínský drogový trh příliš," řekl Bildu nejmenovaný vyšetřovatel. Ten listu také sdělil, že Berlín mohl být jen tranzitním městem pro východoevropský trh. Tuto verzi ale policie na tiskové konferenci popřela.

"Riziko, že drogy budou v Berlíně nalezeny a zabaveny, je příliš vysoké," uvedli celníci. Droga do východní Evropy podle nich putuje přes Rotterdam.

Zaměstnanci obchodů Aldi nyní ve velkém prověřují sklady, aby zjistili, zda mezi zbožím nezůstaly ještě nějaké drogy.

Podle kriminalistů je množství kokainu druhé největší, které se policistům a celníkům od založení zvláštní protidrogové jednotky v roce 1978 podařilo v německé metropoli odhalit.