"V celé historii letiště se doposud dvoumilionové hranice cestujících podařilo dosáhnout jen dvakrát, v letech 2007 a 2008. A v roce 2018 jsme jí nejenom že opět dosáhli, ale navíc i výrazně překonali," uvedl předseda představenstva Letiska M. R. Štefánika Jozef Pojedinec.

K nejlepším provozním výsledkům letiště od jeho vzniku v roce 1951 pomohla i letní sezona dovolených, a to díky charterovým letům a rekordnímu počtu pravidelných linek.

Největším dopravcem na bratislavském letišti byly tradičně nízkonákladové aerolinky Ryanair. Do minulého týdne létaly do Bratislavy také ČSA, a to na lince z Prahy, ze slovenské metropole pak letadla ČSA pokračovala do Košic na východě Slovenska.

Slovenská vláda loni v prosinci schválila projekt, na jehož základě bude země hledat nového provozovatele bratislavského letiště. Investor by během třicetiletého pronájmu měl zajistit jeho rozvoj včetně potřebných investic do infrastruktury. Letiště M.R. Štefánika je dlouhodobě ve stínu nedalekého vídeňského letiště, do Bratislavy létají hlavně nízkonákladové aerolinky. Štefánikovo letiště vykazuje ztráty, a to i z důvodu odpisů a placených úroků za úvěry na dřívější výstavbu nového terminálu.

Letiště v Košicích loni odbavilo 542.026 cestujících, meziročně to představuje nárůst o 9,1 procenta. Zároveň to byl nejlepší výsledek letiště od roku 2008.