Podle informací ČTK došla zhruba 16letá dívka téměř do čtvrtiny více než čtyřkilometrového tunelu. Nedávno zprovozněný tunel má ale moderní zařízení na detekci pohybu, a tak není zatím zřejmé, jak se mohla dívka dostat dovnitř a projít tak daleko.

"Veškeré kamerové záznamy jsme předali už 31. prosince. Vzhledem k věku zemřelé osoby nebudeme poskytovat bližší informace," řekla Pistoriusová. Podle ní je nyní případ v kompetenci policie, s níž SŽDC spolupracuje.

"Zažádali jsme si ještě o podklady provozního režimu tunelu a čekáme na výsledky. Vše je zatím v kompetenci městského ředitelství policie," uvedla Hokrová.

Kriminalisté chtějí mít podle informací ČTK jasno, jak tunel funguje, co mělo být v provozu, jak se tam mladá žena mohla dostat a další. Součástí procesu trestního řízení, které bylo zahájené v den úmrtí, budou také znalecké posudky a studie režimu tunelu, což může trvat až několik měsíců. "Momentálně není nic nového a určitě v příštím týdnu nebude. Jedinou novinkou je, že se zažádalo o ten provozní režim a záleží na tom, jak dlouho na tom budou pracovat," uvedla Hokrová. Prověřování má také podle ní do budoucna zabránit podobným případům.

Čidla a kamery spravuje pro SŽDC externí firma. SŽDC podle nedělního vyjádření mluvčího Pavla Tesaře neví o žádné poruše zabezpečovacího a kamerového systému tunelu, který je stále ve zkušebním provozu.

První tubus byl uveden do provozu v polovině listopadu, druhý v prosinci. Tunel je nejdelší v ČR. Milan Majer ze SŽDC při jeho zprovoznění řekl, že je velmi bezpečný, má laserový systém, který detekuje veškerý pohyb objektů od velikosti lišky, a kamery vyhodnotí, co to je. Narušení vyhodnocují dispečeři a mohou návěstidly zastavit provoz a volat hasiče nebo policii. Kamery jsou i u osmi propojek tubusů a mají při mimořádné události monitorovat přesun lidí z jednoho tunelu do druhého.

Neštěstí se stalo v sobotu 29. prosince kolem 19:00. Dívka vešla do pravé tunelové roury ze Zábělské ulice v Plzni na Doubravce. Po nehodě zemřela na místě. Provoz byl zhruba dvě hodiny veden jen po jedné ze dvou traťových kolejí a byl obnoven bez omezení ve 21:50.