Kontrolu prováděli pracovníci ČOI 25. října ve 26 obchodech a restauracích. Nedostatky odhalili ve 14 z nich. "Konkrétně šlo o to, že spotřebitel nebyl seznámen s konečnou platnou cenou nebo u balených potravinářských výrobků neměl k dispozici měrné ceny. Někteří obchodníci také při prodeji výrobků použili měřidla s neplatným úředním ověřením," uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Inspektoři rovněž odhalili sedm padělků produktů od módní značky Chanel a výrobce sportovního vybavení Salomon SAS. Originály tohoto zboží by měly hodnotu 56.000 korun.

Pracovníci ČOI uložili na místě deset pokut celkem za 13.000 korun a ve čtyřech případech bude zahájeno správní řízení. "Inspekce vydala zákaz prodeje na 101 kusů výrobků v celkové hodnotě 25.351 korun a na jednu úředně neověřenou váhu vydala zákaz používání do doby zjednání nápravy," doplnil mluvčí.

Inspektoři v Rychnově nad Kněžnou také odebrali devět vzorků pohonných hmot na čtyřech čerpacích stanicích. "Tyto vzorky byly bez závad a vyhověly stanoveným jakostním požadavkům," uvedl v tiskové zprávě Fröhlich.