Vznik společnosti Kasper Kovo sahá do roku 1990. "Systematicky investujeme a rozvíjíme technologie zpracování plechových materiálů a z nich vyrábíme náročné a komplexní výrobky s vysokou přidanou hodnotou," uvedl jednatel Rudolf Kasper. Zákazníky jsou rodinné firmy i celosvětové korporace z oboru strojírenství. Společnost dodává automobilovému průmyslu či potravinářství. Například obráběcí stroje, klimatizace a filtrace, kolejová vozidla. Hlavními odbytišti Kasper Kovo jsou Švýcarsko, Německo, Švédsko a další země EU. Odběratele má i v Severní a Jižní Americe a v Asii.

Druhé místo v hodnocení odborné poroty získala mezi firmami společnost ATAS elektromotory Náchod. Třetí místo obsadila společnost Polstrin Design z Hradce Králové, která vyrábí čalouněný nábytek.

Vítězná živnostnice Michaela Šimková začala s podnikáním hned po vysoké škole. Její skupina má nyní 25 lektorů, kteří učí veškeré školní předměty a cizí jazyky, po kterých je poptávka. "Vloni jsem otevřela pobočku v Pardubicích. Do budoucna bych si přála otevřít pobočky i v dalších městech tak, aby značka 'DD' byla známá a jasně čitelná pro veškeré místní obyvatelstvo," uvedla Šimková.

Výuka Šimkové je individuální, přizpůsobí se klientovi vyučovanou látkou, intenzitou lekcí, délkou lekcí, časem i místem výuky. Na Šimkovou se obracejí rodiče žáků základních i středních škol, dále vysokoškoláci, kteří potřebují pomoci se zkouškami, a také dospělí, kteří se chtějí učit cizí jazyk.

Druhé místo mezi živnostníky získal Pavel Hajn z Borohrádku, který vyrábí a opravuje koženou galanterii. Třetí příčku obsadil Miroslav Vobořil z Hořic, který se věnuje hudebním kompozicím a nahrávacímu studiu.

Vítězové krajských kol se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží firma roku a živnostník roku se uskuteční 12. prosince na pražském Žofíně.

ry mtj