Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, oslabil o 0,31 procenta, tedy 79,33 bodu, a obchodování uzavřel na 25.916,54 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,22 procenta, tedy 6,37 bodu, a den zakončil na 2871,68 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite pak ztratil 0,25 procenta, tedy 20,18 bodu, na 7902,54 bodu.

Za celý týden širší index S&P 500 odepsal 1,03 procenta, Dow Jonesův index 0,19 procenta a technologický Nasdaq 2,55 procenta. Pro Nasdaq šlo o největší týdenní propad od konce března.

Nejnovější Trumpovo varování přichází v období, kdy svět čeká na jeho rozhodnutí ohledně staršího plánu uvalit 25procentní cla na čínský dovoz v roční hodnotě 200 miliard dolarů. Ve čtvrtek skončilo období veřejných konzultací tohoto jeho návrhu.

"Trumpovy komentáře jsou jednou z těch divokých karet, které se objeví nečekaně a pošlou trhy směrem dolů," řekl agentuře Reuters analytik ze společnosti Hodges Funds Gary Bradshaw.

K optimismu investorů nepřispěly ani nejnovější údaje o trhu práce ve Spojených státech. Nízká míra nezaměstnanosti se totiž odrazila už i v růstu mezd. Průměrná hodinová mzda se v USA v srpnu meziročně zvýšila o 2,9 procenta, což představuje nejprudší tempo růstu za více než devět let. V reakci začaly oslabovat takzvané futures kontrakty na americké akcie, protože vysoký růst mezd vzbuzuje obavy z rychlejšího zvyšování úrokových sazeb.

Výrazný propad zaznamenaly akcie amerického výrobce elektromobilů Tesla, na konci obchodování odepsaly 6,30 procenta. Investory znepokojila zpráva o rezignaci hlavního účetního Davea Mortona a o vystoupení zakladatele a šéfa firmy Elona Muska v internetovém pořadu, během nějž krátce kouřil směs údajně obsahující marihuanu.

Na devizovém trhu dnes zpevňoval dolar. Na rozdíl od akcií těžil z příznivých údajů o tvorbě pracovních míst ve Spojených státech, i když jeho výraznějšímu růstu bránily přetrvávající obavy z eskalace obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou.

Po 22:00 SELČ ztrácelo euro na dolar zhruba 0,54 procenta na 1,1559 USD. K japonskému jenu dolar přidával 0,23 procenta na 111,01 JPY. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, si pak ve stejnou dobu připisoval 0,37 procenta na 95,38 bodu.