V zemědělství se snižovaly ceny v rostlinné i živočišné výrobě. Levnější byly především olejniny a brambory, zhruba o pětinu klesly ceny jatečných prasat, zlevnila i vejce a drůbež. Naopak o více než polovinu vzrostly ceny ovoce, asi o pětinu čerstvé zeleniny a mírně rovněž mléka a skotu.

Ceny průmyslových výrobců vzrostly v květnu meziročně o 1,5 procenta, v dubnu stagnovaly. "Zvýšily se zejména ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů," uvedl ČSÚ. Dražší byla také těžba a dobývání, obecné kovy a kovodělné výrobky, elektřina, plyn, páry a klimatizovaný vzduch. Snížily se ceny chemických látek, dopravních prostředků, potravinářských výrobků, nápojů a tabáku.

Podle analytika Raiffeisenbank Milana Frydrycha je meziroční růst průmyslových cen výrazně nad očekáváním trhu. "Nebývalé zrychlení cen výrobců plyne z vyšších cen ropy, které se zpožděně propisují do účtovaných cen a slabší koruny," uvedl. V dalších měsících by měl podle něj růst cen mírně zrychlovat i díky nízké srovnávací základně z minulého roku a růstu cen materiálů, na které je vytvářen tlak velkým objemem objednávek v průmyslu. "K tomu musíme připočíst zvyšující se mzdové náklady, které plynou z rapidně rostoucích mezd, a meziročně vyšší ceny ropy," dodal.

Ceny stavebních prací se stejně jako v dubnu zvýšily o 2,4 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 1,8 procenta, v dubnu to bylo o 1,7 procenta. Zdražily hlavně služby v oblasti bezpečnostní, pátrací, poštovní, kurýrní, pojišťovací, architektonické, inženýrské, vydavatelské, reklamní a také služby v oblasti nemovitostí. Zlevnily naopak ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě.

V meziměsíčním srovnání ceny zemědělských výrobců klesly o 0,9 procenta. Ceny průmyslových výrobců rostly o procento, což bylo nejrychlejší tempo růstu od ledna 2013. Ceny stavebních prací byly vyšší o 0,2 procenta a ceny tržních služeb pro podniky se proti předchozímu měsíci nezměnily.

Meziroční pokles cen zahraničního obchodu v dubnu zmírnil. U vývozu to bylo na 3,9 procenta z březnových 4,3 procenta. Zásadní vliv na to mělo snížení cen strojů a dopravních prostředků o 4,9 procenta. Klesly ceny chemikálií, potravin a průmyslového spotřebního zboží, mírně zdražily jen polotovary.

V případě dovozu pokles cen zpomalil na 5,3 procenta z březnových 5,9 procenta. "Největší vliv na pokles celkového meziročního indexu mělo snížení cen strojů a dopravních prostředků o 7,7 procenta," dodali statistici.

V meziměsíčním srovnání se vývozní ceny v dubnu snížily o 0,1 procenta a dovozní ceny stagnovaly.