PSA vlastní ve společném podniku podíl 49 procent a celková investice automobilky do podniku bude zhruba 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč). Partnery PSA jsou alžírské firmy Condor Electronics, Palpa Pro a Entreprise Nationale de Production de Machines-Outils (PMO), napsala agentura Reuters.

PSA zatím neupřesnila, které modely bude závod vyrábět. Kapacita výroby by měla být 75.000 vozů. Cílem PSA je, aby do roku 2021 prodej jejích vozů v Africe a na Blízkém východě činil 700.000 ročně a do roku 2025 stoupl na jeden milion. Loni PSA prodala v regionu 383.504 vozů.

Automobilky zvyšují výrobu v severní Africe pro místní zákazníky v očekávání, že prodej aut zde rapidně vzroste díky zvyšování příjmů. Lákadlem jsou také nízké náklady a blízkost EU pro případný vývoz. Konkurenční francouzský Renault zahájil výrobu v nové alžírské továrně v roce 2014 a německý Volkswagen otevřel závod v zemi v červenci. V závodě Volkswagenu se vyrábějí rovněž modely Škoda Octavia.

Alžírsko je jedním z největších automobilových trhů v Africe. Země nedávno zahájila ambiciózní program, jehož cílem je nahradit stovky tisíc vozů z dovozu auty vyrobenými doma. Alžírsko doufá, že rozvoj domácího automobilového průmyslu vykompenzuje prudký pokles cen ropy, která je hlavním zdrojem příjmů země, uvedl na svých internetových stránkách list Daily Mail.