Mzdy na Slovensku, které jsou nižší než v České republice, vzrostly v době, kdy země zaznamenala pokles spotřebitelských cen. Při růstu nominálních mezd si tak pracovníci mohou dovolit více zboží a služeb. Polovina zaměstnanců podle portálu vydělává měsíčně méně než 838 eur (22.625 Kč).

Nejvyšší růst základních platů, o šest procent na 652 eur (17.600 korun), zaznamenali kvalifikovaní dělníci, oproti průměru rostly mzdy rychleji také u pomocných zaměstnanců a kvalifikovaných technických zaměstnanců.

"Tento nárůst může souviset s nedostatkem kvalitní pracovní síly v oblasti průmyslu a maloobchodu, který již delší dobu pociťují zaměstnavatelé nejen na Slovensku, ale i v okolních zemích, jako jsou Česká republika a Maďarsko," uvedl manažer portálu Platy.sk Miroslav Dravecký.

Podle analýzy nejnižší růst základních platů, a to o dvě procenta na 2381 eur (zhruba 64.300 Kč), zaznamenali vrcholoví manažeři, kteří mají nejvyšší mzdy a kteří kromě platu pobírají štědré odměny.

Portál uvedl, že oproti roku 2015 loni o desetinu stoupla výše ročních odměn a 13. platu. Odměny vyplácené na konci roku dostává zhruba čtvrtina zaměstnanců a 13. plat pobírá 17 procent pracovníků, průměrná výše těchto benefitů dosahuje 75 až 80 procent základní mzdy.