Společnost United Hydrogen Group se sídlem v USA je zaměřená na výrobu a distribuci vodíku a výstavbu a rozvoj infrastruktury pro vodíkové automobily. Průmyslovým zákazníkům dodává vodík již od roku 2009 a vlastní vodíkovou čerpací stanici pro FCEV na letišti JFK v New Yorku.

Vstup významného investora podpoří zejména projekt výstavby vodíkových čerpacích stanic na severovýchodě Spojených států a rozvoj nové technologie pro skladování a dopravu vodíku.

"Budeme intenzivně rozšiřovat síť vodíkových čerpacích stanic, aby jejich dostupnost korespondovala s očekávaným nárůstem počtu vodíkových automobilů na americkém trhu. Kromě toho připravujeme další rozvojové projekty, například výstavbu závodu na výrobu kapalného vodíku v hodnotě 38 milionů USD. Během pěti let plánujeme investovat do vodíkových technologií přes 100 milionů USD," uvedl člen představenstva United Hydrogen Ladislav Ornst.

Anglo American Platinum, která se zabývá těžbou platiny, uvolnila prostředky prostřednictvím svého programu PGM (Platinum Group Metals) Investment Programme. Ten se zaměřuje na investice do výzkumu a vývoje v oblasti palivových článků a technologií, které využívají platinu a ostatní kovy platinové skupiny z produkce AAP.

Technologie na bázi vodíku jsou považovány za jednu z nejzajímavějších ekologicky čistých možností pohonu automobilů a mají velké možnosti využití například v energetice. Vodíkové automobily v současné době začínají přicházet na trh a nabídnou uživatelům klasických automobilů alternativu s nulovými emisemi a stejným uživatelským komfortem ohledně doby tankování a dojezdu. Podle odhadů expertů bude v roce 2020 jen ve Spojených státech v provozu až 300.000 vodíkových automobilů.

Zakladateli a majiteli United Hydrogen jsou majitelé investiční a poradenské společnosti SICF Ladislav Ornst a Petr Matuška, podnikatel v oblasti obchodu s energií Richard Kučík a českoamerický podnikatel Vladimír Prerad.

jsa mal