"Pro mne je Brexit potenciálně větší noční můrou," řekl podle agentury Reuters šéf IIF Tim Adams. "Británie je velmi důležitou součástí evropské ekonomiky a ekosystému," dodal.

Britský premiér David Cameron slíbil voličům, že nejpozději na konci roku 2017 uspořádá referendum o setrvání Británie v EU. "Z mechanického hlediska by Grexit narušil fungování a strukturu Evropské unie víc (než Brexit)," uvedl ekonom Hans Jäckel ze společnosti DZ Bank. "Pro ducha, budoucí perspektivu a smysluplnost Evropské unie však Brexit představuje větší riziko," dodal.

Šéf britské investiční společnosti Standard Life Investments Keith Skeoch dnes varoval, že Brexit by představoval katastrofu pro kapitálové trhy v EU. "Byl by to šok, který by na Richterově škále odpovídal zhruba 15 stupňům," řekl. Londýn je největším finančním centrem EU a je považován za základ pro plány na vytvoření evropské unie v oblasti kapitálových trhů.

IIF se výrazně angažoval v jednáních o restrukturalizaci řeckého dluhu v roce 2012. Tato restrukturalizace zahrnovala snížení hodnoty řeckých dluhopisů a připravila banky a další soukromé věřitele o zhruba 100 miliard eur (2,7 bilionu Kč). Nyní jsou již ale věřiteli Řecka převážně vlády ostatních členských zemí eurozóny a organizace jako je Mezinárodní měnový fond (MMF).

"Jsme mnohem lépe připraveni na jakýkoliv výsledek (jednání o Řecku), než před několika lety," uvedla na konferenci IIF šéfka španělské banky Santander Ana Botínová. Většina účastníků konference nicméně podle Reuters naznačila, že očekává dohodu Řecka s věřiteli.