Za poslední zhruba dva týdny si index FTSEurofirst 300 připsal více než sedm procent. Investoři nakupovali evropské akcie kvůli očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) v příštím roce podpoří ekonomiku eurozóny rozsáhlými nákupy státních dluhopisů, tedy takzvaným kvantitativním uvolňováním měnové politiky.

"Naším předpokladem je, že ECB ohlásí kvantitativní uvolňování v březnu," uvedl analytik Phoebus Theologites ze společnosti SteppenWolf Capital. "Navzdory námitkám ze strany Německa považujeme kvantitativní uvolňování za nevyhnutelné," dodal. Kvantitativní uvolňování měnové politiky by kromě podpory hospodářského růstu snížilo výnosy státních dluhopisů, což by zvýšilo atraktivitu akcií.

Řecké akcie letos podle agentury Reuters oslabily téměř o 29 procent. Řecko v lednu čekají předčasné parlamentní volby, které by podle posledních průzkumů měla těsně vyhrát levicová formace SYRIZA. Ta se staví proti úsporným opatřením vlády spojeným s mezinárodním záchranným programem. Investoři se nicméně domnívají, že případné nové finanční problémy Řecka by měly pouze omezený dopad na ostatní evropské finanční trhy.

pmh