Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Podcast: Šťastné a krvavé! Jaké jsou nejlepší alternativní vánoční filmy?

  • Autor: pdc,klb,Marek Slovák - 
    26. 12. 2022
    17:00

    Jedno zlidovělé rčení praví, že Vánoce začínají, až když člověk vidí padat Hanse Grubera z Nakatomi Plaza. Předchozí věta narážela na vyvrcholení vánočního filmu Smrtonosná past, na který byste se s celou rodinou o svátcích klidu, míru a pohody pravděpodobně nedívali, pokud byste nechtěli předčasně dědit. V článku vám přinášíme tipy na další netradiční vánoční podívané.

  • 1.Yippee Ki Yay, motherf*cker!

    Smrtonostná past. (1988) Smrtonostná past. (1988) | Twentieth Century Fox

    U SMRTONOSNÉ PASTI se stále vedou nesmyslné polemiky, zda jde o vánoční film. Přitom: protagonista přijíždí během vánočních svátků za svou rodinou, a se svou ženou, s níž jsou na začátku odloučeni, se potkává na vánočním večírku, na kterém nechybí patřičně ověšený stromeček. Průběžně slyšíme vánoční písně (Jingle Bells, Let It Snow!, Christmas in Hollis). Hrdina je dokonce “obdarován”, což mu rozveselí náladu (“mám samopal, ho-ho-ho”), a je nucen čelit skupině, kterou by měl Santa na seznamu zlobivých, protože Vánoce vnímají ryze kapitalisticky: chtějí se obohatit, a to na úkor druhých. Vše dobře dopadne, ve prospěch tradičních hodnot: manželský pár se dá znovu dohromady, přičemž je upřednostněna rodina před honbou za penězi v nadnárodním korporátu. 

    Hláškující, přitom zranitelný hrdina John McClane si za své hrdinské skutky vykoledoval ženu. Vánoce v těchto netradičních svátečních počinech bývají zkouškou osamělosti, jak k nim často přistupuje scenárista Shane Black, který skoro nenapsal anebo nerežíroval film, který by se neodehrával během Vánoc. 

  • 2.Nestabilní polda o Vánocích

    Smrtonostná zbraň. (1987) Smrtonostná zbraň. (1987) | Warner Bros.

    Shane Black napsal také první dva díly SMRTONOSNÉ ZBRANĚ, parťáckých akčních komedií, u nichž byste vzhledem k zasazení do Los Angeles neřekli, že jsou sváteční, že? Přitom hned úvodní akce v jedničce se odehrává na tržišti, kde se prodávají stromky, výzdoba je k vidění i v průběhu filmu/ů, pokud se na ni zaměřujete, a v jednom dokonce na konci zazní píseň I´ll Be Home For Christmas. A o čem jiném je vývojový oblouk postavy Mela Gibsona, než obdobou toho z klasické vánoční podívané Život je krásný režiséra Franka Capry: navzdory všem tragédiím, které se vám v životě přihodí, byste neměli páchat sebevraždu, protože máte bližní, jimiž byste chyběli. 

    O tom, že bližní nejsou tím, čím se zdají být, je DLOUHÝ POLIBEK NA DOBROU NOC, pod kterým je Black podepsán jako scenárista a Renny Harlin, tvůrce druhé Smrtonosné pasti, jako režisér. Žena (hraná Geenou Davis, tehdy Harlinovou manželkou) se rovzpomene, že je agentkou, která se proti únoscům její dcery a vrahy najatými na ni spojí s detektivem (Samuel L. Jackson), kterého si našla kvůli vypátrání, kým v minulosti byla. Další blackovská parťácká dvojka, akorát jednoho muže vystřídala drsná žena, která umí kreativně využívat vánoční světýlka k útěku! Pokud by vás zajímalo, jaký je Black nejenom scenárista, ale i režisér, můžete si z vánočních titulů dát jeho režijní prvotinu KISS, KISS, BANG, BANG, která znovu obsahuje pátrající a bojující dvojici, ale tentokrát v ne úplně spolehlivě odvyprávěném počinu, a retro kousek SPRÁVNÍ CHLAPI.

  • 3.Děda Mráz proti Santovi

    Rocky 4. (1985) Rocky 4. (1985) | Metro-Goldwyn-Mayer

    Ve výčtech a doporučeních se často zapomíná na klasické a kultovní počiny. Třeba na ty se Sylvesterem Stallonem. Pokud si budete všímat druhých a dalších plánů, všimnete si vánočních ozdob v RAMBO: PRVNÍ KREV. Teď už ježíšovské paralely, kdy je Sly mučen, či zaujímá pózu evokující Krista na kříži, dávají větší smysl. A co ROCKY IV? Vždyť při tréninku v ikonické montáži je spousta sněhu, který je přítomen nejenom proto, že Rocky trénuje v Rusku, kde všem tuhne úsměv na rtech. V závěru nechybí přání k Vánocům - a rodinka svého hrdinu sleduje, zatímco je za nimi vánoční stromek. 

    Kultovní čtvrtý Rocky nestojí jenom na střetu mezi americkým demokratickým kapitalismem, kdy si Rocky dopřává výdobytků například zakoupením robota, a studenoválečným komunismem, který představuje živý stroj na mlácení a zabíjení Ivan Drago. Souboj Rockyho a Draga můžete při dalším sledování vnímat, posilníte-li se vánočním punčem, i jako bitku mezi Santou Clausem a Dědou Mrázem! 

  • 4.Bondgirl zabitá na Vánoce

    Ve službách Jejího Veličenstva. (1969) Ve službách Jejího Veličenstva. (1969) | United Artists

    Opomíjené bývají i bondovky. V jedné se postava jmenuje Christmas Jones, na což od titulního agenta zazní řada šovinistických pokusů o humor, ale nechme toto agentské dobrodružství stranou, protože jméno tzv. Bond-girl je jediným vánočním prvkem na celém filmu. Zato VE SLUŽBÁCH JEJÍHO VELIČENSTVA zavádí Bonda arcinemesis Blofeldem do švýcarského letoviska, které je pokryto sněhem, a padouchům ve strhující akční sekvenci uniká během Štědrého večera. Alternativní vánoční filmy se ovšem vyznačují i tím, že poukazují na osamělost, nekončívají šťastně, což je případ i uvedené atypické bondovky. V ní se 007 ožení, ale před závěrečnými titulky mu novomanželku stihnou zavraždit.

    Nešťastné, i když ne tak tragické je i vyvrcholení MUŽŮ, KTEŘÍ NENÁVIDÍ ŽENY režiséra Davida Finchera podle knihy Stiega Larsson. Mistrný detektivní thriller je antibondovkou, přestože v něm hraje tehdejší představitel Bona Daniel Craigh: žena je ta, která je chytřejší a která zachraňuje svůj mužský protějšek, přičemž se neskončí společným spočinutím po vyřešení záhady a likvidaci záporáka. 

  • 5.Temný rytíř o Vánocích

    Batman se vrací. (1992) Batman se vrací. (1992) | Warner Bros. Pictures

    Happy End (v mnoha smyslech daného pojmu) nedopřává svým postavám ani Tim Burton. V BATMAN SE VRACÍ jsou Batman a Kočičí žena k sobě přitahováni, když skrývají své identity pod latexovými oblečky. Polibek pod vánočním jmelím, když jsou ve svých lidských kostýmech, vede k uvědomění, že stojí na opačných stranách a nemohou být spolu. A jelikož k Vánocům patřívají i biblické paralely, Tučňák je podobně jako Mojžíš v prologu opuštěn a vydán v košíku po řece vstříc svému osudu. V gotickém Gothamu, městě superhrdinů a padouchů (osudových žen a politiků), není místo pro sváteční radost: úvodní akce se odehraje během rozsvěcování stromku, které překazí cirkusáci ohrožující lidi, a při pozdějším opětovném pokusu dojde k rozsvěcení po dopadu Tučňákem zabité miss.  

    Nestačila-li by vám jedna burtonovská vánoční melancholie o tom, že outsideři nemohou být spolu, můžete si dát STŘIHORUKÉHO EDWARDA s Johnnym Deppem a Winonou Ryder. Chcete-li naopak vykompenzovat jednu komiksovku o bambilionáři, kterému všechny peníze nezajistí o Vánocích štěstí, spravte si po Batman se vrací náladu s o poznání optimističtějším třetím IRON MANEM Shanea Blacka, kde bambilionář má vedle bambilionů i na konec ženu. Přemýšlíte-li, jak osvěžit manželství po několika letech, jako varování si pusťte výborný politický thriller NEPŘÍTEL STÁTU, který i obsazením Gena Hackmana dává najevo, že navazuje na to nejlepší z politických thrillerů sedmdesátých let. Proč je snímek Tonnyho Scotta varováním pro ženáče? Will Smith se zaplete do konspirace, sahající do vysokých kruhů, při nakupování vánočního dárku - sexy prádelka - pro svou ženu.  

  • 6.Nejbrutálnější vystřízlivění ze Santy

    Gremlini. (1984) Gremlini. (1984) | Warner Bros. Pictures

    Samostatnou kategorií vánočních filmů tvoří horory a exploatace, při nichž se můžete tulit s drahou polovičkou. Máte-li trochu starší děti, můžete začít zlehka: mládeži přístupnějšími GREMLINY Joea Danteho a scenáristy Chrise Columbuse, pozdějšího režiséra prvních dvou dílů Sám doma. Máloco potomky naučí, že žádný Santa neexistuje, jako trauma ženské postavy, které otec zemřel uvíznutý v komíně, když byl převlečený za Santu. Děsivější než gremlini likvidující lidi na maloměstě. Doporučujeme i cinefilnímu publiku, znalému dějin audiovize, protože jak je u režisérových děl typické, odkazuje se na klasické i obskurní snímky z minulosti, vzdává přitom podvratnou poctu klasickému-lineárnímu způsobu uvádění (kino, televize). 

  • 7.Nejtemnější Vánoce

    Black Christmas. (1974) Black Christmas. (1974) | Warner Bros. Pictures

    Gremlini se ale pomalu stávají i tuzemským evergreenem. Přitom v České republice zůstávají převážně neznámé americké, potažmo kanadské, kultovní vyvražďovačky. Jednou z nich jsou BLACK CHRISTMAS (1974) Boba Clarka, který později režíroval i vánoční klasiku A Christma´s Story o klukovi, jenž si k Vánocům přeje zbraň. Black Christmas ale není podívaná pro celou rodinu, protože je jednak inspirována skutečnými vraždami, jednak několika strašidelnými městskými legendami (o ohrožované chůvě na hlídání, o muži obtěžujícím ženu přes telefon… a dalšími, jejichž zmínění by znamenalo prozradit příliš). 

    Sváteční vyvražďovačka s jedním překvapivým zvratem a slavným hlediskovým záběrem z perspektivy vraždící osoby dokonce inspirovala Johna Carpentera, tvůrce Halloweenu (svátek, hlediskový záběr, žena v ohrožení a pomalu budované napětí), i tvůrčí duo Wes Craven a Kevin Williamson, stojící za sérii Vřískot. Dočkala se i dvou slabších, u nás uvedených předělávek: první spíše komediální, druhé od proslulého studia Blumhouse, které originál aktualizuje pro dobu po MeToo, a tak dění přenáší do prostředí ženských vysokoškolských kolejí a hrozbu představují muži z bratrstva. 

  • 8.Vraždící maniak Santa

    Silent Night, Deadly Night. (1984) Silent Night, Deadly Night. (1984) | TriStar Pictures

    Kultovní je i série SILENT NIGHT, DEADLY NIGHT, která má celkem pět dílů, jeden horší než druhý - a dvojka se proslavila tak příšernými hereckými výkony, že má i samostatnou kategorii memů na jedné sociální síti. A v rámci vyvražďovaček, zasazených do období vánočních svátků, je součástí jiné početné kategorie: děl, v nichž vraždí Santa Claus. V první části (1984) proto, že klukovi zabil jeho rodiče maniak v kostýmu Santy. Kluk dospěje, přivydělává si jako Santa v obchodě, ale přepne mu a začne zabíjet. V pozapomenutém CHRISTMAS EVIL (1980), uváděném i pod názvem TERROR IN TOYLAND, je důvodem taktéž trauma z dětství: chlapec viděl, jak Santa uspokojuje jeho matku, což ho vede k transformaci do Santy (vousy, kostým) a likvidování lidí. 

  • 9.Santa vs. děti

    Ďábelský Santa. (2005) Ďábelský Santa. (2005) | Media 8 Entertainment

    Nejenom lidé v kostýmu vousatého pupkáče mohou rozhodovat, kdo zlobil. I “skuteční” Santové představují v řádce filmů hrozbu, akorát je jim místo traumatu přimyšlena mytologie opodstatňující jejich jednání. V SANTA´S SLAY (2005) titulní stvůru ztvárňuje wrestler Goldberg, který v akčních a hororových scénách využívá skvěle svou fyzičku. Santa je zde reinterpretován jako syn Satana. V severském hororu RARE EXPROTS (2010) proti sobě stanou děti a Santa, který byl dlouho držen v zajetí, protože místo obdarovávání děti pojídal, jelikož tím získával životadárnou sílu. Osvobozený ze zajetí má hlad, přičemž s nasycením mu pomáhají elfové, připomínající obdobu zombie. KRAMPUS (2015) jako čertisko trestající kohokoliv, kdo nevěří ve Vánoce a svátečního ducha, sice není Santa, ale i tak ho můžeme k vánočním hororům s nadpřirozeným monstrem přiřadit a vřele doporučit.

    Ducha Vánoc, založeného na  víře v neexistující, ovšem nejlépe destruoval francouzský VÁNOČNÍ TEROR (3615 CODE PÉRE NOËL), u kterého dlouhodobě panuje přesvědčení, že byl nepřiznaným inspiračním vzorem pro Sám doma. Malý kluk, nebezpečí zvenčí (nikoliv lupiči, ale vrah v kostýmu francouzského Santy), které se dostává dovnitř, a řada pastí a násilí. Akorát ne humorně nadsazeného, ale bolestivého, jako zjištění, že vše o Santovi/Ježíškovi/Noëlovi (...) je lež.  

  • 10.Falešný mesiáš

    Život Briana. (1979) Život Briana. (1979) | Warner Bros.

    Stále nemáte dost, nejste přecpáni tipy jako vánočním cukrovím? Na konec již jenom telegraficky. Chcete zhlédnout i něco jiného animovaného, než je PŘEDVÁNOČNÍ NOČNÍ MŮRA TIMA BURTONA (1993), která kombinuje hned dva svátky (Halloween, Vánoce)? Anime TOKIJŠTÍ KMOTŘI od Satoši Kona o třech bezdomovcích, kteří naleznou u popelnic dítě, svede svou melancholickou atmosférou aspoň na chvíli obnovit víru v lidstvo. Hledáte muzikál, ale výše zmíněný animák, který ve skutečnosti režíroval Henry Selick a nikoliv v názvu uvedený Burton, už nemůžete ani slyšet? ANNA AND THE APOCALYPSE má na obalu nosiče uvedené “Soumrak mrtvých potkává La La Land”, což je pro tuhle kombinaci zombie komedie a muzikálu výstižné. A nestačí-li vám všechno to úmrtí a zpívání o Vánocích, dejte si i hvězdně obsazenou adaptaci divadelní hry Roberta Thomase OSM ŽEN (2002) od Francoise Ozona. Málo Ježíška, ale stále chcete písně (nikoliv však koledy!)? JESUS CHRIST SUPERSTAR (1973) má Spasitele pro generaci hippies, ŽIVOT BRIANA (1979) od britské komediální skupiny Monty Python spojuje kritiku institucionalizovaného náboženství s chytlavými písničkami, které si při nesení životního kříže mohou broukat všichni: “Allways look on the bright side of life.”

    P. S. Jelikož si věřící o Štědrém dni připomínají zrození Ježíše, není lepšího prokreačního vánočního filmu, než jsou Cronenbergovy VÝCHODNÍ PŘÍSLIBY o záhadě kolem dítěte mrtvé prostitutky. Ok, vážněji: než je labutí píseň Stanleyho Kubricka SPALUJÍCÍ TOUHA, která končí návrhem řešícím každou manželskou krizi: “Let´s fuck.” 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi