Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Drama, jejž jsme prožívali s královnou i my, v nové řadě seriálu odhaluje Koruna

Autor: Ivan D. Hladík - 
9. listopadu 2022
06:00

Je to seriálový fenomén, jehož předchozí řady po celém světě hltaly miliony lidí. Stejné miliony příznivců se teď dočkali páté série. Už nás nevrací do dávné minulosti britské královské rodiny, ale do dnů, které i my máme v paměti a sledovali jsme je takřka v přímém přenosu.

Hvězdné obsazení, štědrá výprava, osudy členů britské monarchie tak, jak je ještě nikdo nezpracoval. To je seriál platformy Netflix s názvem Koruna, jedna z vlajkových lodí streamovací televize. Jak příznivci vědí, každé dvě řady předstupuje jiný tým herců, aby vyprávěli příběh ze zákulisí královské rodiny tak, jak jej na základě skutečných událostí dotvářeli scenáristé. Sama královna Alžběta II. dílo benevolentně se zájmem sledovala, veřejnost ale upozorňovala, že jde stále o fikci. Nová řada od 9. listopadu znovu v deseti epizodách zažehává třaskavá témata z doby, která byla údajně pro nedávno zemřelou panovnici jednou z nejtěžších. Konec smutného manželství a rozvod Charlese a Diany, její vystupování v médiích a smrt jim vévodí.

Seriál Koruna (The Crown) sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. Seriál Koruna (The Crown) sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. | Netflix

Jak v synopsi uvádí Netflix, s novým desetiletím je královská rodina postavena před možná dosud největší výzvu; obhájit před veřejností svou roli v Británii 90. let. Když se královna Alžběta II. (Imelda Stauntonová) blíží 40. výročí svého nástupu na trůn, o své vládě, zahrnující do té doby devět premiérů, masový vzestup médií a soumrak impéria, přemýšlí dnem i nocí. Na obzoru jsou však nové výzvy. Mezi světovými třeba rozpad Sovětského svazu. Starosti se ale množí i doma. Princ Charles (Dominic West) tlačí na svou matku, aby mu umožnila rozvést se s Dianou (Elizabeth Debicki), což znamená ústavní krizi monarchie. Kolují zvěsti, že princ a jeho choť žijí stále oddělenější životy, že princův vztah s Camillou Parker Bowlesovou trvá.

Seriál Koruna (The Crown) sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. Seriál Koruna (The Crown) sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. | Netflix

Jak se pozornost médií zintenzivňuje, Diana se rozhodne převzít kontrolu nad vlastní verzí zvěstí o své osobě, poruší rodinný protokol a vydá knihu, která podkopává vztah veřejnosti k Charlesovi a odhaluje trhliny domu Windsorů. Napětí stoupá, když na scénu přichází Mohamed Al Fayed (Salim Daw). Hnán svou touhou po stoupání na společenském žebříčku do nejvyšších pater využívá své vlastní bohatství a moc, aby jemu a jeho synovi Dodimu (Khalid Abdalla) zajistil místo u královského stolu. Opomenuto nemá v této řadě být ani královnino zlaté výročí svatby (1997) nebo zlaté jubileum (2002). Dále skon princezny Margaret či královny matky. A jak fanoušci věří, vyprávění stihne i první setkání prince Williama s Kate Middleton (2001) na univerzitě.

Už loni v červenci Netflix ukázal první fotografii nové představitelky královny Alžběty II., oceňované herečky Imeldy Stauntonové, jíž u nás známe nejvíce jako profesorku Dolores Jane Umbridgeovou z Harryho Pottera. „Seriál Koruna sleduji od začátku. Jako herečka jsem si užívala, jak Claire Foyová a Olivia Colmanová do scénářů Petera Morgana vnášejí cosi zvláštního a jedinečného. Je mi proto obrovskou ctí, že se mohu připojit k tak výjimečnému tvůrčímu týmu a dotáhnout seriál do konce,“ řekla Stautonová.

I v dalších rolích ale září zvučná jména. Elizabeth Debicki, nepřehlédnutelná ve snímcích Velký Gatsby (2013) či Tenet (2020) hraje Dianu. „Její slova a činy žijí v srdcích mnoha lidí. Je mi ctí a výsadou, že se mohu připojit k tomuto mistrovskému seriálu,“ nechala se slyšet. Prince Charlese tentokrát ztvárňuje Dominic West, jehož jsme u nás sledovali třeba ve filmech Zloději paměti (2004) nebo v letošním Panství Downton: Nová éra. Philipa, svérázného vévodu z Edinburghu pak hraje Jonathan Pryce, Nejvyšší vrabčák v celosvětovém hitu Hra o trůny (2015–2016).

Podívejte se na upoutávku 5. řady seriálu Koruna:

Video  Nejhorší chvíle britské královské rodiny odhaluje pátá řada Koruny!  - Netflix, idh
Video se připravuje ...

Recenze seriálu je takřka zbytečná. Diváci, kteří Korunu znají, si novou řadu nenechají uniknout. Ti, kdo o pořadu slyší poprvé, by mu měli věnovat pozornost. Je vytvořen s mimořádnou citlivostí. Namíchán z přesně odváženého množství drama, humoru, dojemných i napínavých okamžiků. Zůstává lidský, i když může hrát na bulvárně zajímavá témata. I v předchozích řadách jej dotvářela herecká esa, jichž byla celá řada. Koruna sama sobě nasadila laťku vysoko a je na divácích, aby zhodnotili, nakolik si své kvality drží.

Očekávání: 90 %

Koruna (5. série)

TV seriál • Drama / Historický • Velká Británie, 2022, 10 h (Minutáž: 60 min./díl) • Scénář a tvůrce projektu: Peter Morgan • Kamera: Stuart Howell • Hudba: Martin Phipps.

Česká premiéra: 9. 11. 2022, Netflix

Hrají: Imelda Staunton, Jonathan Pryce, Lesley Manville, Elizabeth Debicki, Dominic West, Khalid Abdalla, Emma Laird Craig, Claudia Harrison a další.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Milla ( 17. listopadu 2022 06:19 )

Tak já nesnášel seriál od začátku,vzhledem k tomu že se opravdu hodně věnují královské rodině a nastudoval jsem spousty lépe či hůře dostupných materiálů byla ta trapná spiklenecká linka patrná na první pohled stejně jako násilná snaha dělat z členů královské rodiny duševní mrzáky a padouchy.Navíc už pd doby co se oženil princ Edward mám velice silně vyvinutou alergii na prohlášení že se někdo (tehdy to byla samozřejmě Sophie)neuvěřitelně podobá Dianě (Sophie jen tím že je blond a byla ošmikaná nakrátko) a tady mě tím krmí nad každou zoufale nezajímavou představitelkou Diany ze které udělal Netflix snad ještě větší světici než ona sama.

levandulova ( 9. listopadu 2022 19:18 )

Hrozny to je, nuda, vubec nevim, kdo je kdo, nejsou si vubec podobni. Zas tak mladi nebyli v minule rade, to je snad mohli nechat. Toto je jak uplne jinej serial. Vubec nevim o cem tam toci, po chvili jsem to prestala vnimat.

Zobrazit celou diskusi