Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kam vstoupil, tam zněl smích! Před 130 lety se narodil Ferenc Futurista (†55)

Autor: Ivan D. Hladík - 
10. prosince 2021
08:16

Diváci se z jeho kousků mohli radovat poměrně krátce, přesto zanechal v čeké kinematografii nesmazatelnou stopu. Ferenc Futurista (†55), vlastním jménem František de Paula Zelenka či Fiala, se narodil před 130 lety. A pak trumfl i Vlastu Buriana (†70)!

Hotel Modrá hvězda (1941), Cesta do hlubin študákovy duše (1939) nebo Roztomilý člověk (1941), i v těchto prvorepublikových hitech mohli diváci zahlédnout herce a kabaretiéra Ference Futuristu (†55). Dobráka s křivými zuby a vypoulenýma očima, jemuž sice nepadaly k nohám ženy jako mladšímu kolegovi Raoulu Schránilovi (†88), ale lidé ho milovali. Zejména pro jeho humor a smysl pro pointu. „Měl svůj zvláštní způsob příchodu na scénu, sotva se objevil, byl aplaus,“ říkal o něm další kolega, František Kovářík (†98). Futurista stejně působil i ve filmu, poprvé si v něm zahrál ještě, když byl němý. Roli Maxe ve snímku Učitel orientálních jazyků (1918). Pak přišly desítky opilců, sluhů, obecních podivínů, kterým vtiskl svým originálním herectvím neopakovatelné kouzlo.

Školník Peťule ve snímku Cesta do hlubin študákovy duše (1939) patřil k Futuristovým nejvýznamnějším filmovým rolím. Školník Peťule ve snímku Cesta do hlubin študákovy duše (1939) patřil k Futuristovým nejvýznamnějším filmovým rolím. | Blesk archiv autora

Stačilo málo a rodák z Mníšku pod Brdy mohl zůstat neznámým a nešťastným sochařem. Jenže když se Futurista 7. prosince 1891 narodil, kumšt měl v krvi! Jeho otcem byl režisér a herec němého filmu Karel Fiala (1871–1931). Futurista tak jako mladík nechal sochání, jemuž se vyučil, a raději obrážel jeviště. Roku 1913 začal zpívat a pitvořit se v pivovaru U Halánků na pražském Betlémském náměstí. Popularita na sebe nenechala čekat, herec pak dostal i nabídku z Národního divadla, ale tu odmítl. Líto mu to nebylo, diváci přezdívali Ivan Hrozný české komiky a jeho sarkasmem nasáklé grotesky plnily sály. Chvíli i víc než skeče krále komiků Vlasty Buriana (†70), s nímž vystupoval.

Poslední aplaus

Futurista žil naplno, svou profesi prožíval a nešetřil se, až ho zradilo zdraví. Na jeviště a před kamery ještě dlouho vyrážel, ačkoliv mu nebylo dobře. Výrazně zhubl, téměř 20 kilo. „Nemohli by se na mě složit tělnatější kolegové, třeba Nedošinská nebo Rašilov?“ žertoval však i nadále. Přechodil dva zápaly plic a záněty průdušek. Jenže jeho zesláblé tělo mu vypovědělo službu, na následky nemocí 19. června 1947 zemřel. Ještě měl před sebou poslední velký aplaus. Davy věrných diváků zablokovaly cestu z centra Prahy do strašnické smuteční síně, Futuristův pohřeb ochromil městskou dopravu.

Střílel na kamaráda

Věčný herec malých rolí měl téměř na dosah velkou roli hajného Štětivce ve filmu Na tý louce zelený (1936). Roky ji hrál v divadle, nechápal tak, proč ji režisér Karel Lamač (†55) dal jeho příteli Járovi Kohoutovi (†89). Zasáhlo jej to tolik, že kamarádovi uštědřil pár ran pěstmi, a dokonce vystřelil z pistole! Na několik měsíců skončil v blázinci. Zlomyslnou radost mu pak udělala zpráva, že pod Kohoutem se během natáčení splašil kůň a zlomil mu nohu.

Oblíbený komik se svojí druhou ženou Annou Tichou a dcerkou Annou. Oblíbený komik se svojí druhou ženou Annou Tichou a dcerkou Annou. | Blesk archiv autora

Hledal muže pro svou ženu

Kromě herectví ve Furistově životě byl důležitý fotbal a nejvíc dvě ženy. Jeho o 15 let mladší choť, herečka Anna Tichá (†83), jíž vedle nekonečné lásky zahrnoval i luxusem. Ona jej doprovázela na natáčení i do divadla. A pak společná dcera Anna Fialová (†93), později Ferencová, také herečka, která 40 let strávila na jevišti pardubického Východočeského divadla a zemřela loni. Futurista svou ženu tolik miloval, že před skonem požádal rodinného přítele Bohumila Filípka, aby jej nahradil, což se také stalo. Filípek se oženil s vdovou po herci a o rodinu se postaral.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi