Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Vánoce v ohrožení zachraňují hvězdy, které jsme milovali! Už podruhé

Autor: Ivan D. Hladík - 
6. prosince 2020
06:00

On býval akčním hrdinou, ona královnou komedií, společně pak patří k nejpevnějším manželstvím v Hollywoodu. Hvězdy 80. a 90. let, Kurta Russela (69) a Goldie Hawnovou (75), teď na obrazovky vrací stvořitel hitu Sám doma.

Díky němu vypukla celosvětová potterománie, když na plátna kin přenesl příběhy Harryho Pottera Kámen mudrců (2001) a Tajemná komnata (2002). Předtím už však stihl okouzlit diváky evergreeny jako Sám doma (1990) nebo Mrs. Doubtfire - Táta v sukni (1993). Tím čarodějem je americký režisér a scenárista Chris Columbus (62). Už podruhé nás láká do Santovy vesničky, kde jde letos o všechno! Hrozí totiž, že Vánoce budou pro celý svět navždy ztraceny.

Kate, která od minula trochu povyrostla, špatně snáší nového přítele svojí mámy. Rozhodne se proto utéct a octne se na severním pólu, kde se zlý elf chystá zrušit Vánoce. Kate, která od minula trochu povyrostla, špatně snáší nového přítele svojí mámy. Rozhodne se proto utéct a octne se na severním pólu, kde se zlý elf chystá zrušit Vánoce. | Netflix

Než otevřeme Vánoční kroniku: druhou část (2020), je však třeba si přiznat jednu věc... Všichni recenzenti a filmoví kritici by si měli dát o svátcích nohy na stůl, popíjet vaječný koňak a počítač nechat vypnutý. Proč? Protože vánoční filmy, tento specifický žánr, bývá napěchovaný vším, co během zbytku roku neodpouštíme. Jsou infantilní? Jistě. Prvoplánové? Samozřejmě. Jednoduché? Přirozeně. Jsou totiž v drtivé většině určené opravdu celé rodině – od nejmenších špuntů až (v tomto případě ještě čerstvé) po babičky a dědy. Ti si rádi zavzpomínají na drsňáka Russela z Boeingu 747 v ohrožení (1996) i na krasavici Hawnovou z komedie Přes palubu (1987), kde zase získávala Kurtovo srdce. Nebo ze snímku Smrt jí sluší (1992), kde zatápěla Meryl Streepové a Bruci Willisovi.

Tak jsou zpět... Jsou to dva roky, co sourozenci Kate (Darby Campová, 13) a Teddy (Judah Lewis, 19) Pierceovi zachránili Vánoce, a hodně se toho změnilo. Z Kate je cynická teenagerka, neochotně trávící Vánoce u Karibiku v mexickém Cancúnu s novým přítelem své matky a jeho synem Jackem (Jahzir Bruno, 11). Nechce přijmout tuhle novou verzi své rodiny a místo vánočních svátků na pláži se rozhodne uprchnout domů. Ale když tajuplný, ač magií vybavený výtržník jménem Belsnickel hrozí zničením severního pólu a definitivním zrušením Vánoc, Kate a Jack jsou zataženi do nového dobrodružství se Santa Clausem (Kurt Russell), jehož věrnou oporou je paní „Santaclausová“ (Goldie Hawnová).

Podívejte se na upoutávku filmu:

Video  Kate, která od minula trochu povyrostla, špatně snáší nového přítele svojí mámy. Rozhodne se proto utéct a octne se na severním pólu, kde se zlý elf chystá zrušit Vánoce. • VIDEO  - Netflix
Video se připravuje ...

Vánoční kronika: druhá část se představuje jako akční dobrodružství pro celou rodinu plné lásky, humoru a svátečního ducha. Volně navazuje na stejnojmennou „jedničku“ z roku 2018 a stejně jako tehdy ji divákům přináší Netflix, letos oba filmy nejen s titulky, ale i v češtině. Co funguje i po letech, je jiskření mezi Goldie a Kurtem. On stihl mužně zešedivět, ona je na svůj věk pořád kus (feministky prominou), byť je dost patrná pomoc plastických chirurgů. Děti pak jistě okouzlí elfí rošťáci, kterých je plná vánoční vesnička. Příběh je křišťálově čistý – Belsnickel chce zničit Vánoce, Kate zase touží po rodině bez otravného hypochondra Jacka a jeho táty. Že to všechno dobře dopadne, je nám jasné od začátku, tady nejde o spoiler. Jsou přece nejkrásnější svátky roku, během nichž to ani jinak nejde.

Kate, která od minula trochu povyrostla, špatně snáší nového přítele svojí mámy. Rozhodne se proto utéct a octne se na severním pólu, kde se zlý elf chystá zrušit Vánoce. Kate, která od minula trochu povyrostla, špatně snáší nového přítele svojí mámy. Rozhodne se proto utéct a octne se na severním pólu, kde se zlý elf chystá zrušit Vánoce. | Netflix

Velkou kinematografii tak nečekejte, za to téměř dvouhodinové ryzí sváteční vyprávění, během kterého je správný čas pro společné zachumlání pod deku a ochutnávání cukroví. A hodnocení? To už jsme si přece vysvětlili...

Vánoční kronika: druhá část

Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Fantasy

Česká premiéra: 25. 11. 2020, Netflix

Kanada, 2020, 112 min

Režie: Chris Columbus

Scénář: Chris Columbus, Matt Lieberman

Kamera: Don Burgess

Hudba: Christophe Beck

Hrají: Kurt Russell, Goldie Hawn, Darby Camp, Julian Dennison, Jahzir Bruno, Darlene Love, Tyrese Gibson, Sunny Suljic, Judah Lewis a další.

krapotkin ( 6. prosince 2020 11:40 )

Teprve podruhé ?

Zobrazit celou diskusi