Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Švédský slavík Joakim Brodén vyučuje metalem. „Dějepis je na ho*no“

Autor: Martin Valeš, Martin Valeš - 
28. ledna 2020
06:15

V neděli se svou kapelou Sabaton vyprodal pražskou O2 Arenu, o českých hrdinech zpívá všude po světě. V Českém slavíku 2016 skončil Joakim Brodén (39) pátý, v dalším ročníku už ho vyřadili, že tu není doma. Moc ho to nepálí, jak prozradil v rozhovoru pro Blesk.

Snad žádná světová kapela se tolik nevěnuje české historii jako Sabaton, jaké příběhy už jste zhudebnili?

Máme píseň Far from the Fame (Daleko od slávy) o maršálovi RAF Karlu Janouškovi, 1648 pojednává o konci třicetileté války v Praze, Aces in Exile (Esa v exilu) je o českých, a taky polských a kanadských stíhačích v Bitvě o Británii.

A stejně vás vyřadili z Českého slavíka, že nejste dost Čech. Mohl byste soutěžit v hypotetickém Švédském slavíkovi?

Jelikož jsem Čech z padesáti procent, tak asi nejsem ani dost Švéd.

Víte, že anketa skončila, nebo aspoň byla pozastavena hned po ročníku, kdy vás vyškrtli? Prý právě kvůli problematickým pravidlům nominací. Berete to jako zadostiučinění?

Něco jsem slyšel, ale detaily neznám. Pro mě je dostatečným oceněním, že pro mě tolik Čechů hlasovalo.

Jak je na tom vaše čeština?

Obávám se, že jsem hodně zapomněl, ale pamatuju si Ententýky a jiné písničky z dětství. A různé hospodské fráze. Většina českých příbuzných zase neumí moc anglicky, obvykle s sebou beru mámu, aby tlumočila.

Kořeny máte v Praze, ale na svém českém pase máte jako místo vydání Brno, čím to?

Máma vyrostla v Dejvicích, ale tohle netuším. Asi to bude tím, že jsem si pas neobnovoval v Praze, ale na ambasádě ve Stockholmu.

Zdejší fanoušky vždycky potěšíte českým pokřikem "Ještě jedno pivo", jinde ale říkáte, že nepijete tolik jako jiní rockeři…

Jelikož se nejlepší pivo na světě vaří v České republice, je to naprosto v pořádku. Sem s pivem, bratři a sestry!

Jak reagují fanoušci na písně, jejichž předkové jsou v nich za záporáky? Nebo Češi na texty o švédských nájezdnících za třicetileté války?

To neřešíme. Jde o staré konflikty, všichni odpovědní už dávno zemřeli. Jestli se s někým v Česku přu, obvykle je to o hokeji (smích).

Je i v moderních válkách 21. století místo pro hrdinství a fascinující příběhy?

To teda je, slyšeli jsme spoustu takových, ale rozhodli jsme se je zatím vynechat. U nedávných témat hrozí kontaminace politikou, a té se snažíme vyhýbat.

Kde tedy vnímáte hranice mezi politikou a historií?

Řekl bych, že když to zmizí ze zpráv a začnou to zkoumat historici, pro které nemá smysl nějak lhát, kteří by tím nic nezískali.

Témata hrdinství, válek a národní hrdosti velmi zajímají krajní pravici. Chodí na vaše koncerty náckové?

Upřímně, fakt nevím. Vždycky jasně říkáme, že dokud jsou lidi na našich akcích na sebe milí a jen si užívají, se*eme na to, jaké mají náboženské nebo politické postoje.

Jak to, že tak usměvavý člověk jako vy se obléká do maskáčů a neprůstřelné vesty a zpívá tvrdou muziku o těžkých tématech?

Uvědomuju si, že je to trochu paradox, ale heavy metal je zábava. Svou hudbu a příběhy bereme vážně, ale sami sebe vůbec ne.

Historie se stala vašim koníčkem, dokonce jste s kapelou spustili vedlejší projekt Sabaton History, kde přibližujete příběh každé své písně. Ovšem dával jste pozor v hodinách dějepisu?

Většina škol, na které jsem narazil, učila dějiny s prominutím pěkně na ho*no. Dějepis jsem nesnášel, bavily mě příběhy.

Švédsko má brannou povinnost, vy jste byl na vojně?

Ne, zrovna v době odvodu jsem čekal na plánovanou operaci. Ale sloužil náš kytarista Chris.

Když se řekne Švédsko, Češi si nejspíš vybaví skupinu ABBA, nábytek IKEA a hokej. Jak vidí Švédové Česko?

Skvělé pivo, architektura, historie, a taky hokej.

Se Sabatonem jste spolupracovali s Filharmonií Bohuslava Martinů či s Českým akademickým sborem. Byla větší jazyková bariéra, nebo ta mezi rockem a klasickou hudbou?

Jsou výborní. Někdy bylo to porozumění obtížnější, ale všichni do jisté míry hovoříme řečí rock’n’rollu, takže to fungovalo dobře.

Mezi nedělním koncertem v Praze a tím dalším v Miláně máte volné pondělí, jak s ním naložíte?

Rád bych v Praze pobyl, jenže je to dlouhá cesta, museli jsme vyrazit hned po koncertě, což je trochu smutné. Ale v Praze jsem byl hodně, hodněkrát, a chystám se sem brzy zase zajet soukromě.

Váš finský kolega Timo Tolkki z  kapely Stratovarius teď pobývá v Praze, snaží se zachránit manželství s Dominikou Gottovou. Znáte ho z festivalů, jak na vás působí?

Zrovna nedávno nás přišel pozdravit, když jsme hráli v Helsinkách. Je to příjemný chlapík, ale trochu cvok.

 

Joakim Brodén (* 5. října 1980, Falun)

Narodil se v říjnu 1980 ve švédském Falunu. Jeho matka pochází ovšem z Dejvic, kam ho brávala na prázdniny. Vystudoval hudební produkci na Technické univerzitě Luleå; to už ale rozjížděl hudbu na plný úvazek. Heavymetalovou kapelu Sabaton spoluzaložil roku 1999, hned od prvního alba zpívá prakticky jen o vojenské historii a hrdinech.

fjdksla ( 28. ledna 2020 14:29 )

Ten nadpis je demagogie jak pr.a.se- on neřekl, že dějepis je na gowno, ale "Většina škol, na které jsem narazil, učila dějiny s prominutím pěkně na ho*no". - tedy kritizoval ZPŮSOB výuky, vy blesková telátka.

Zobrazit celou diskusi