Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Recenze: Erbenův odkaz se v Městečku Kytice mění v krvavý horor

Recenze: Erbenův odkaz se v Městečku Kytice mění v krvavý horor
 (Autor: nakladatelství Albatros)
Autor: dce - 
19. prosince 2018
16:07

Martin Šinkovský se na poli literatury pohybuje už celkem suveréně. Autor několika dětských knih si nyní vyzkoušel něco z trošku jiného soudku. Městečko Kytice láká na hororovou atmosféru, krvavou řež i Karla Jaromíra Erbena.

Když od mladého muže uteče frustrovaná manželka, nečekali byste, že jeho první krokem bude vražda - navíc vlastního dítěte. Pytel s mrtvolkou pak přistane na prahu domu rodičů oné nespokojené ženušky. Když do městečka s příznačným názvem Kytice přijedou dva reportéři, začnou se ale dít ještě horší věci.

Autorovi knihy Městečko Kytice se podařilo bravurním způsobem skloubit knihu pro mladší čtenáře s českou klasikou. Ačkoliv Erbenova Kytice se ze sbírek poezie může počítat k těm nejúspěšnějším i mezi omladinou, přesto není popularizace nikdy dost.

Šinkovský s jednoznačnými odkazy na několik balad známé sbírky i osobu samotného jejího autora spřádá příběh plný krve, zla a smrti - protože při inspiraci Kyticí by to asi ani jinak nešlo. Přitom vytváří čtivý a propracovaný příběh městečka, jeho obyvatel a dvou „vetřelců“. A to vše jen na něco málo než sto stránkách. Příběh navíc doplňují zdařilé ilustrace, které výborně dokreslují atmosféru příběhu. 

Kniha je natolik povedená, že určitě zaujme i dospělého čtenáře, a to i přes až trošku přehnané náznaky, jako jsou například jména hlavní postav - Karel a Jaromír Erbenovi. Pokud si troufnete knihu svěřit do rukou dítěti školou povinnému, věřte, že fanoušci hororů určitě zaplesají. Ti méně odolní budou mít možná noční můry, ve kterých bude figurovat zkrvavená sekera s přilepenými zbytky kostí a vlasů.


Martin Šinkovský

Městečko Kytice

nakladatelství Egmont

128 stran

Hodnocení: 80 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi