Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Aquaman je konečně tu: Okouzlující svět bájné Atlantidy ve filmu, který Marvelu šlape na paty

Autor: Ivan D. Hladík - 
15. prosince 2018
09:30

Arthur Curry, ještě než se stane velkým Aquamanem, bere diváky na cestu neskutečnými podvodními světy i pozemskou akcí, která baví a dokazuje, že DC nemusí točit jen propadáky.

Filmový příběh o populárním superhrdinovi Aquamanovi ze stáje DC Comics odhaluje původ Arthura Curryho (Jason Momoa, 39), napůl člověka, napůl obyvatele bájné Atlantidy, kterého jeho životní cesta přiměje čelit pravdě nejen o tom, kým ve skutečnosti je, ale zároveň prověří, zdali je hoden stát se tím, pro co byl zrozen… králem. Stručná synopse předznamenává překvapivě dobrý film, ve kterém je všechno, co fanoušek komiksových snímků očekává. Ochuzeni ale nejsou ani ti, kdo o Aquamanovi uslyší poprvé. Už jen vizuální stránka snímku, který do českých kin vstoupil 13. prosince, stojí za každou minutu jeho sledování.

Podívejte se na záběry ze zákulisí a upoutávku filmu:

Video  Komiksový hrdina Aquaman (Jason Momoa) vstoupí do českých kin 13. prosince 2018.  - Vertical Ent., INT
Video se připravuje ...

Unylé, nevyvážené, nevyužité... Takové filmy s komiksovými hrdiny už od DC známe. A tak jsme ani nečekali, že Aquaman vybočí ze smutné řady více či méně nezvládnutých filmů. A ono ejhle – může to tak být. Stačí poměrně zajímavý scénář, kvalitní režisér s vizí (James Wan, 41), banda šikovných výtvarníků a herci, kteří odpovídají svým postavám. Jason Momoa, jenž si střihl hlavní roli, si možná až tak přízvisko „herec“ nezaslouží. Stejně jako ve Hře o trůny (2011 a 2012), kde ztvárnil Khala Droga, mu stačí charisma, svalnaté tělo a uhrančivý pohled. Týpek, který jednu dobu předváděl modely Louise Vuittona a pyšnil se titulem modela roku v Hawaii´s Model Of The Year, je pro roli vodního hrdiny jako dělaný.

5374131:full:true:true

Na plátně poměrně dobře funguje v akci s ostatními herci, minimum dialogů a „velkých“ dramatických scén mu usnadňuje uchopit roli svým způsobem, který diváky baví. Celý snímek pak odpovídá svému účelu. Může být stejně tak rodinnou zábavou, jako fanouškovským kusem. Přestože stopáž 143 minut místy drhne a počet postav by šel bezbolestně zredukovat, to, co by se dalo vytknout, bohatě vyváží výprava. Akční bitvy odehrávající se v podmořských královstvích a samotné Atlantidě jsou mistrovsky zvládnuté. Pokud vás zaujaly efekty a scény v Avatarovi (2009), téměř deset let po něm jsou technologie i odvaha výtvarníků ještě dál a tady to ukazují naplno! Bojoví mořští koně, drsně vybavení žraloci a spousta dalších potvor, na které byste při koupání vážně nechtěli narazit, megastavby a zdobné paláce, to všechno už samo o sobě za podívanou stojí.

Aquaman je tak důstojným závěrem komikso-filmového roku. Když se rozhodnete podívat se na příběh jednoho kluka, který má možnost stát se dobrým vládcem podmořských světů a pomoct i tomu našemu, určitě to nebude ztracený čas. Snímek je zároveň důkazem a příslibem, že DC může klidně konkurentovi v podobě Marvelu šlapat na paty.

Hodnocení: 85 %

Aquaman

Akční / Dobrodružný / Fantasy

Česká premiéra: 13. 12. 2018, Vertical Ent.

USA, 2018, 143 min

Režie: James Wan

Scénář: D. Leslie Johnson-McGoldrick, W. Beall

Kamera: Don Burgess

Hudba: Rupert Gregson-Williams

Hrají: Jason Momoa, Amber Heard, Patrick Wilson, Nicole Kidman, Yahya Abdul-Mateen II, Willem Dafoe, Randall Park, Dolph Lundgren a další.

Taurus70 ( 15. prosince 2018 10:03 )

Tak tyto nic nerikajici hovadiny muze sledovat pouze clovek rozumu mdleho😂😂😂😘

Zobrazit celou diskusi