Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Recenze: Hororová klasika „Vrby“ dorazila po 100 letech do Česka. Přežijete plavbu po Dunaji?

Je tomu více jak 100 let, co anglický spisovatel Algernon Blackwood vydal svou slavnou povídku „Vrby“
Je tomu více jak 100 let, co anglický spisovatel Algernon Blackwood vydal svou slavnou povídku „Vrby“  (Autor: Vyšehrad)
Autor: všm - 
16. listopadu 2018
18:49

Je tomu více jak 100 let, co anglický spisovatel Algernon Blackwood vydal svou slavnou povídku „Vrby“. Přesto se ikonický příspěvek hororové literatury dostává k českým čtenářům v překladu až nyní. Obstojí pochmurný příběh z dunajských břehů v konkurenci Kingů, Lovecraftů, Barkerů či Stokerů?

Jméno Algernona Blackwooda je nerozlučně spjato s duchařskými a mysteriózními příběhy. Jedním z jeho nejznámějších jsou právě „Vrby“, které se odehrávají na březích Dunaje kdesi poblíž Maďarska. Tedy v místech, jež mohou být českému čtenáři výrazně bližší, než typické hororové lokality - strašidelná sídla v Anglii či pohřebiště v srdci Ameriky. 

Hlavními protagonisty příběhu jsou dva osamělí cestovatelé, kteří v počátcích vyprávění usedají do kánoe a vyrážejí na plavbu po druhé nejdelší řece Evropy. Zprvu jde o příjemné dobrodružství, když je ale proud donese k drobným ostrůvkům obrostlým vrbovím, příběh začne dostávat temnější nádech.

Blackwood si dává načas s budováním atmosféry, jak je i u řady povídek z přelomu 19. a 20. století běžné. Čtenář tak téměř cítí třepotavé polibky listoví na tváři, burácivý vítr ve vlasech a vůni nezkrotného Dunaje ve vzduchu.

Cenou za to je ale pomalé tempo příběhu - hlavní děj se v podstatě začne odvíjet až v polovině knihy. Pro ty, kteří holdují adrenalinové akci a nemají dost trpělivosti na předehry, budou tak „Vrby“ spíše utrpením. Pokud se ale dokážete přizpůsobit pozvolnému plynutí a necháte se pohltit přízračným světem plným nelidských bytostí, objevíte malý hororový poklad.


Algernon  Blackwood

Vrby

nakladatelství Vyšehrad, 2018

144 stran

Hodnocení: 75 %

Zobrazit celou diskusi