Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Biografie z pera dcery Marlene Dietrichové hvězdy baví i děsí

Recenze: Biografie z pera dcery Marlene Dietrichové hvězdy baví i děsí
Recenze: Biografie z pera dcery Marlene Dietrichové hvězdy baví i děsí  (Autor: nakladatelství Euromedia)
Autor: mka - 
28. května 2018
12:19

Zajímá vás Hollywood 30. let a rádi si čtete životopisy hvězd z doby, kdy filmoví herci byli takřka nedotknutelné modly? Anebo je vaší parketou spíše psychologické drama o vypjatých rodinných vztazích, o tyranech a jejich obětech? Ať tak či tak, kniha Marii Rivy Moje matka Marlene Dietrichová na pozadí přelomových událostí 20. století přináší svědectví o obojím.

S nebývalou otevřeností pojala životopis slavné divy její jediná dcera Maria. Právě ona byla často jediným svědkem mnoha matčiných úspěchů, ale také jejích neduhů, aférek a výstřelků, které by ve své době způsobily celosvětový skandál, alespoň pokud by se dostaly na veřejnost.

Na svět Hollywoodu 30. let pohlíží nostalgicky. Aby ne, děvče, které v meziválečném Německu dusila přísná výchova panovačné matky Marlene a pedantského otce, v americké »továrně na sny« našlo nový domov. Nostalgie jí však nebrání vylíčit tehdejší Hollywood v jeho pravých barvách, i se vším pokrytectvím a přetvářkou, zákulisními intrikami a především milostnými románky jeho hvězd.

Vyprávění s neuvěřitelným záběrem a podrobnostmi zachycuje život světoznámé herečky od jejího narození, dospívání za první světové války i hraní v meziválečném Berlíně (mimochodem, jméno Marlene si vytvořila jako umělecký pseudonym ze svých dvou křestních jmen Maria Magdalena), přes její angažmá v Hollywoodu a práci pro americkou armádu za druhé světové války, až k Marlenině posedlosti mládím v závěru jejího života a desetiletému dobrovolnému exilu v pařížském bytě.

Stejně pečlivou pozornost jako pracovnímu životu své matky Riva věnuje i tomu soukromému. Bez obalu popisuje rodinné scény, kterých byla jako dítě svědkem, kdy její matka s naprostým klidem vyprávěla o svých milencích jejímu otci a jedinému manželovi Rudolfovi Sieberovi. Vypráví, kteří z matčiných milenců byli její oblíbenci a kteří se k ní chovali s rozpaky. Popisuje také její vztah s režisérem Josephem von Sternbergem, který Dietrichovou do Hollywoodu přivedl a natočil s ní většinu jejích ikonických filmů. V neposlední řadě pak popisuje matku jako tyranku posedlou kontrolou svého života i života lidí v jejím nejbližším okolí a svou cestu, jak se se svým mimořádným, ale také traumatizujícím dětstvím vyrovnala. Svou vlastní hereckou kariéru v počátcích americké televize přitom zmiňuje pouze okrajově.

Kniha Moje matka Marlene Dietrichová jde daleko za rámec běžného životopisu hvězdy. Nostalgickou vzpomínku na zlatá léta Hollywoodu mísí s mrazivou zpovědí o tom, kam až může zajít touha matky být pro své dítě navždy nepostradatelná. Poprvé kniha vyšla v roce 1992, rok po smrti Marlene Dietrichové. Pro svou zevrubnost a otevřenost se stala nepostradatelnou součástí knihovny každého filmového fanouška i  všech milovníků dobré literatury faktu.


Marlene Dietrich

Moje matka

nakladatelství Knižní klub, 2018

528 stran

Hodnocení: 85 %

Zobrazit celou diskusi