Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Studenti dokončili nový film ve 3D. Hraje v něm Altmannová, Dolinová nebo Doreck

Autor: tz - 
12. dubna 2017
16:34

Studenti dokončili krátký film ve 3D na motivy básně Psychopompos amerického spisovatele H. P. Lovercrafta. Na place byl po celou dobu se studenty jeden z předních českých odborníků na 3D technologii Petr Kašpar. Hlavní mužské role se ujal herec Jared Doreck, člen Prague Shakespeare Company. Dále se ve snímku představí také herečky Jana Altmannová, Michaela Dolinová nebo Jana Kremanová. Projekt podpořila společnost TWIN STAR.

S nápadem točit film ve 3D přišel kameraman Adam Hanus, který se snímkem absolvuje na písecké akademii. „Natáčet absolventský snímek ve 3D mi přišlo zajímavé právě kvůli složitosti celého procesu natáčení. Rád přijímám výzvy, a tak jsem si řekl, že i toto by mohla být jedna z mnoha.“

Scénář snímku napsala Lucie Gukkertová, která je taktéž jeho režisérkou, volně na motivy básně Psychopompos amerického mistra tajemných a hororových příběhů H. P. Lovercrafta. Film vypráví příběh obyvatel malé české vesnice na začátku 19. století, nad kterou se tyčí tajemný hrad. Jeho majitelé Madame a Sir De Blois (Riwaa Nerona, Jared Doreck) ovládají magické síly. Proti nim se rozhodne bojovat Maxmilián (Martin Hudec) a jeho matka, statkářka Světlana (Michaela Dolinová), aby společně ochránili malého Jana (Joel Sidon).

S 3D technologií pomohli studentům odborníci na tento způsob natáčení stereografové Jan Buriánek ze společnosti AV Media a Petr Kašpar ze společnosti Createx Systems. Nedílnou součástí projektu byla pomoc od společnosti TWIN STAR, která zapůjčila studentům potřebnou kamerovou techniku.

Stereograf Petr Kašpar k natáčení ve 3D dodává: „Já říkám, že film ve 3D znamená třikrát tolik problémů. Suplujeme dvě oči člověka, takže jsou tu dvě kamery. Na svět se díváme dvěma očima a díky tomu vzniká prostorový vjem, dvě kamery dělají v zásadě to samé.“

V Česku zatím mnoho 3D snímků nevzniklo a kvůli náročnosti natáčení jich ubývá také v zahraničí. „Poté, co vznikl Avatar, tak byl velký boom a natočilo se několik filmů v poctivém 3D, ale dneska, když jde člověk do kina na 3D, tak z devadesáti procent jsou to filmy, které byly točené ve 2D a jsou pak jen postprodukčně upravované,“ vysvětluje Kašpar.

Náročné natáčení probíhalo na hradě Točník, na Dlaskově statku u Turnova, v lesích v okolí Voděradských bučin nebo v pražských ateliérech společnosti Three Brothers Production. O rekvizity se postaral zkušený scénograf Oleg Petrov, který se podílel na filmech, jako je například Czech Made Man nebo Piko. Ve filmu se ale objeví také řada zvířat. Třeba koně ze společnosti Horses for film, krajta tmavá nebo vlkodlak, jehož celotělovou masku speciálně pro snímek Psychopompos připravil maskér Jakub Gründler.

Studenti dokončili krátký film ve 3D na motivy básně Psychopompos amerického spisovatele H. P. Lovercrafta. Studenti dokončili krátký film ve 3D na motivy básně Psychopompos amerického spisovatele H. P. Lovercrafta. | Tereza Marešová, Danny Worm, produkce

Kameraman Adam Hanus k natáčení dodává: „Natáčení bylo poměrně složité. Vzhledem k tomu, že se jednalo o studentský projekt, všichni, kteří se podíleli na natáčení tak činili bez nároku na honorář. Tím pádem pomohl každý, kdo měl čas, ať už byl z filmové branže, nebo nikoli. Vzhledem k tomu, že se natáčelo více jak 10 dnů, lidé se kvůli časovým možnostem i nemožnostem střídali, a tak se kamerový štáb i další členové často měnili. Museli jsme si znovu a znovu všichni zvykat na nové lidi kolem sebe a na tempo, kterým se nese natáčení ve 3D. A to samozřejmě celý proces ještě více zpomaluje. Každý záběr je třeba poctivě změřit, vypočítat hloubku prostorového efektu a nastavit rig. To samozřejmě chvíli trvá. O výměně objektivů ani nemluvě. S časem navíc jsme sice počítali, ale vzhledem k tomu, že to pro všechny z nás byla první zkušenost, nevyhnuli jsme se časovým prodlevám. Obrovskou pomocí tak byla podpora stereografa Petra Kašpara, který byl s námi po celou dobu natáčení,“ dodává Adam Hanus.

„Pro film chystáme účast na několika festivalech včetně amerického festivalu, který se věnuje tématu H.P. Lovecrafta a stejně tak festivaly zaměřené na 3D,“ vyjádřila se produkční projektu Leona Čekalová.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi