Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Audioknihy NAHLAS! Doerrův skvost oceněný Pulitzerem nadchnul i Matáska s Vilišovou

Autor: Ivan D. Hladík - 
17. října 2016
14:59

Kniha získala Pulitzerovu cenu za rok 2015 a oslovila miliony čtenářů po celém světě. Teď je jedním z nejzajímavějších titulů, které se ve své audioknižní verzi představí v projektu Audioknihy NAHLAS!

Jsou světla, která nevidíme napsal rodák z amerického Ohia Anthony Doerr (42), originál vyšel v roce 2014. Jeho kniha záhy lámala rekordy v prodeji a sbírala jedno významné ocenění za druhým. Podle New York Times byla nejlepší knihou roku 2014. Následovaly ceny Kniha roku 2014 u Washington Post, San Francisco Chronicle, Guardian, Seattle Times, Hudson Booksellers, bodovala jako Nejlepší kniha roku 2014 i na webu Goodreads v kategorii Historický román. Nakonec meta nejvyšší - Pulitzerova cena za rok 2015. Čeští čtenáři ji mohli poznat loni, letos si mohou Derrovo dílo doplnit o tituly Zeď vzpomínek a Sběratel mušlí. V audioknižní verzi vychází Jsou světla, která nevidíme jako jeden z hlavních trháků 24. října v rámci 2. ročníku akce Audioknihy NAHLAS!

Titul oceněný Pulitzerovou cenou Jsou světla, která nevidíme Anthonyho Doerra interpretují David Matásek (53) a Tereza Vilišová (35). Titul oceněný Pulitzerovou cenou Jsou světla, která nevidíme Anthonyho Doerra interpretují David Matásek (53) a Tereza Vilišová (35). | Audiolibrix

Tento román je především o tom, jak si zachovat morální kredit a obyčejnou, avšak tolik vzácnou lidskost tváří v tvář válečnému běsnění a krutosti. Na začátku Marie-Laure prožívá s milujícím otcem, který pracuje v Muzeu přírodní historie, šťastné dětství v Paříži. Život ji však postaví před první těžkou zkoušku, když v raném věku oslepne. Tatínek jí postaví dokonalý model jejich čtvrti, aby si mohla ulice vštípit do paměti; naučí ji orientaci v cizím prostoru i čtení Braillova písma (a lásce k verneovkám). O šest let později Paříž obsadí nacisté a otec s dcerou prchají do opevněného městečka Saint-Malo, kde žije ve vysokém domě u moře Mariin samotářský prastrýc. Je ale vůbec možné najít v rozbouřené Evropě bezpečné útočiště? Zvláště když s sebou Mariin otec možná přivezl nebezpečné tajemství?

V německé hornické kolonii vyrůstá spolu se sestrou nadaný sirotek Werner, toužící se vymanit z předurčeného osudu v dolech. Chce přijít na kloub všem záhadám, které jej obklopují, fascinuje jej věda, technika. Jeho talent a samozřejmost, s níž je schopen opravit každé rádio, mu zajistí místo na elitní vojenské akademii pro Hitlerjugend – stane se z něj specialista na odhalování odbojových aktivit. Werner, který si je čím dál víc vědom důsledků svých schopností, se při pátrání po nelegálních vysílačích nakonec dostává i do Saint-Malo... Kniha sestavená ze střípků prchajících v čase, ze záblesků nadějí i krutosti - to vše najdete na stránkách Jsou světla, která nevidíme. Stačí se dívat a svět zkrásní. Stačí se dívat - dokud můžete.

Titul oceněný Pulitzerovou cenou Jsou světla, která nevidíme Anthonyho Doerra interpretují David Matásek (53) a Tereza Vilišová (35). Titul oceněný Pulitzerovou cenou Jsou světla, která nevidíme Anthonyho Doerra interpretují David Matásek (53) a Tereza Vilišová (35). | Audiolibrix

„To je literatura, která mě baví,“ řekl jeden z vypravěčů knihy, herec David Matásek (53). „Komorní příběh dvou lidí na pozadí celosvětové tragédie, jakou druhá světová válka rozhodně byla. My už dnes druhou světovou válku vnímáme jako dávnou historickou událost. Ale je dobré si na malých osudech připomínat, co to pro jednotlivce znamenalo, kolika lidem to změnilo život do kořene… Je to dobrá knížka,“ dodal Matásek. Souhlasí s ním i Tereza Vilišová (35), druhý z tandemu vypravěčů této nádherné knihy. „Kniha mě absolutně nadchla! Je nádherná a čte se sama. Je to má první audiokniha,  takže jsem byla ráda, že jsem se do knihy prakticky hned s první stránkou začetla a nechala se vtáhnout do příběhu, protože tím pádem pro mě byla celková příprava velmi příjemná,“ prozradila Vilišová.

Knihu vydává One Hot Book a v jejich režii vznikly i další premiérové tituly, které budou mezi posluchače uvedeny v rámci Audioknih NAHLAS! Je to třeba předloha televizní série Detektivové od Nejsvětější trojice vycházející pod názvem Modré stíny. V detektivce Michala Sýkory jednoho listopadového rána uklízečka nalezne docenta Ondřeje Chalupu zastřeleného v jeho pracovně. Souvisí vražda s jeho dlouhodobou snahou o odvolání univerzitního kvestora kvůli podivným machinacím při rekonstrukci historické univerzitní budovy? Proč vrah riskoval a střílel přímo v budově? Kdo všechno měl důvod přát si smrt svérázného, ale čestného docenta? Titul načetli Simona Postlerová (51) a Petr Kubes (44), který loni bodoval coby vypravěč audioknihy Syn (Jo Nesbø).

Na audioknize Paní Hemingwayová spisovatelky Naomi Woodové excelují Dana Černá (46), Jana Stryková (37), Petra Špalková (41) a Taťjana Medvecká (63). Na audioknize Paní Hemingwayová spisovatelky Naomi Woodové excelují Dana Černá (46), Jana Stryková (37), Petra Špalková (41) a Taťjana Medvecká (63). | Audiolibrix

A do třetice zmíníme audioknihu Paní Hemingwayová spisovatelky Naomi Woodové. Příběh vypráví čtveřice oblíbených hereček: Dana Černá (46), Jana Stryková (37), Petra Špalková (41) a Taťjana Medvecká (63). Je spředený z dochovaných vášnivých dopisů, deníkových zápisů, pamětí, telegramů… Žhavé Antibes, bohémská Paříž, válečný Londýn, měnící se Amerika, veselá Kuba… všude tam se odehrávaly jejich lásky, vzplanutí, sňatky, nevěry a rozchody; propletené osudy kvarteta nevšedních žen, které miloval i ztrácel lamač srdcí a velký spisovatel Ernest Hemingway. Každá doufala, že právě ona s ním zůstane navždy. Jen ta poslední jej doprovodila až do konce – kdy uslyšela výstřel. Z této audioknihy nabízíme ukázku.

Více na stránkách Audioknihy NAHLAS!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi