Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Vychází nejočekávanější kniha roku: Zabiják Anders od autora Stoletého staříka

Vychází nejočekávanější kniha roku: Zabiják Anders od autora Stoletého staříka.
Vychází nejočekávanější kniha roku: Zabiják Anders od autora Stoletého staříka.  (Autor: Profimedia, nakladatelství Panteon)
Autor: ČTK - 
14. června 2016
08:24

Švédskému spisovateli Jonasi Jonassonovi, jenž se proslavil už svým debutem „Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel“, vychází 15. června nový humoristický román „Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel)“.

Románu „Stoletý stařík“ se celosvětově prodalo přes dvanáct milionů výtisků a byl předlohou pro nejúspěšnější švédský film v historii. Fenoménem je i na českém knižním trhu, kde už čtyři roky po sobě patří k nejprodávanějším titulům.

Druhý Jonassonův román „Analfabetka, která uměla počítat“ se stal v roce 2014 v Česku nejprodávanějším románem roku a jeho zvuková podoba získala cenu posluchačů Audiokniha roku. Očekávání čtenářů, posluchačů i knihkupců jsou tedy obrovská. V sousedním Německu vyšel román v dubnu ve zcela mimořádném prvním nákladu 500 000 výtisků a ihned vyskočil na první místo v žebříčku bestsellerů.

 

Kniha slibuje podobně absurdní situace a černý humor jako předchozí dva autorovy romány. Hlavní hrdina Anders je čerstvě na svobodě. Potřebuje novou práci a stejně tak přátele.

 

Do rány mu přijde vychytralá farářka Johanna Kjellanderová, která se kvůli svému ateistickému smýšlení ocitne na dlažbě. Spolu s hotelovým recepčním Perem Perssonem založí společný podnik. Kšefty běží báječně. Dokud se zabiják Anders nezačne ptát po vyšším smyslu toho všeho. Jenže bossové stockholmského podsvětí s ním mají nevyřízené účty a zabijáka Anderse i s jeho přáteli pořádně zmáčknou...

 

Jonas Jonasson si bere na mušku lidskou chamtivost a Zabijákem Andersem vytvořil nezapomenutelnou postavu antihrdiny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi