Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Recenze: Drancovali, budovali, vládli. Kdo byli největší panovníci Evropy?

Drancovali, budovali, vládli. Kdo byli největší panovníci Evropy?
Drancovali, budovali, vládli. Kdo byli největší panovníci Evropy?  (Autor: Euromedia)
Autor: všm - 
20. ledna 2016
18:08

Králové, císaři, carové i knížata určovali tvář Evropy po tisíciletí. Někteří jí přidělali jen další vrásky, jiní na ní vykouzlili úsměv. Ač jsou panovníci neodmyslitelnou součástí naší historie, není tak jednoduché se ve všech těch Františcích, Ferdinandech, Ludvících či Janech zorientovat. To je rozhodně škoda, protože životy i činy mnoha z nich byly fascinující a lze v nich nalézt mnoho paralel také se současnou situací. Žákům, maturantům, ale i zvídavým dospělým má v lepším přehledu pomoci kniha Velcí panovníci Evropy.

Byli mocní jako bozi, mnohdy však končili své životy v prachu na popravištích či bitevním poli. Příběhy 100 největších evropských panovníků teď ve své nové knize přinášejí Jana Jůzlová a Radek Diestler.

Každému vladaři je vyměřeno stejně – 2 stránky s jeho stručným životopisem, ve kterém autoři občas s chutí vypíchnou i nějakou tu perličku, vše zakončené přehlednou biografickou tabulkou dat. 

Časově začíná encyklopedie v 5. století u Theodericha I. Velikého a končí současnou vládkyní Spojeného království Alžbětou II. Jsou to právě míhající se letopočty, podle kterých autoři řadí jednotlivé vladaře, nikoliv dle abecedy. To čtenáři přináší komplexnější pohled na dějiny a hlavně možnost lépe pochopit návaznosti a souvislosti. Kdo by snad zatoužil po genealogickém přehledu rodů či řazení podle zemí, také nezůstane ochuzen. Požadovaný soupis nalezne na konci díla.

Nutno podotknout, že kniha není pro každého. Zmiňované dvě strany na jednoho panovníka nemohou samozřejmě detailněji pokrýt jeho život či vysvětlovat historické či společenské pozadí. Milovníci historie, kteří dokáží evropské monarchy vyjmenovat i ve spánku, tak encyklopedii odloží znuděně po prvních pár minutách.

Naopak čtenáři, které vlastní zvědavost či školní osnovy vedou k prohloubení všeobecných znalostí, v knize naleznou dobrého pomocníka. Profily jednotlivých klíčových vladařů jim dokáží propojit útržkovité znalosti a zasadit je do jednoho velkého celku. Ať již se to týká dějin Ruska, Osmanské říše, Francie, Švédska nebo českých zemí. 


Jana Jůzlová (sestavovatel, kompilátor), Radek Diestler (sestavovatel, kompilátor), Pavel Bělina (autor úvodu atd.)

Velcí panovníci Evropy 

EUROMEDIA GROUP, k.s., 2015

256 stran

Hodnocení: 85 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi