Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Porošenko: Ruští vojáci opouští východ Ukrajiny. Příměří budou hlídat ze vzduchu drony

Podle ukrajinského prezidenta Porošenka se ruští vojáci stahují z východní Ukrajiny
Podle ukrajinského prezidenta Porošenka se ruští vojáci stahují z východní Ukrajiny  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
10. září 2014
12:22

Rusko prý stáhlo z Ukrajiny asi 70% svých vojáků a to posiluje naděje na mírové urovnání, uvedl dnes ukrajinský prezident Porošenko s odvoláním na údaje, které dostal od rozvědky. Na východě Ukrajiny panuje velmi křehké. Pro monitorování situaci přitom OBSE použije i supermoderní techniku - bezpilotní letouny, tzv. drony.

"Poslední informace od našeho hlavního vedení rozvědky zní, že 70 procent vojsk Ruské federace se stáhlo přes hranice. Dává to další naději na to, že mírové iniciativy mají dobré vyhlídky," řekl Porošenko podle agentury Interfax-Ukrajina na jednání vlády. "Chceme mír. Ale chceš-li mír, nesmí ti střelný prach zvlhnout," citovala ukrajinského prezidenta ruská tisková agentura ITAR-TASS.

NATO dříve odhadovalo, že na Ukrajině po boku proruských separatistů působí více než tisícovka ruských vojáků, sami povstalci hovořili o třech až čtyřech tisícovkách "dobrovolníků". Rusko vyslání ruských vojáků na Ukrajinu popírá, stejně jako vyzbrojování rebelů.

Kreml dnes vyjádřil uspokojení nad dosavadním průběhem příměří na východní Ukrajině. "Celkově vyjadřujeme z naší i z ukrajinské strany spokojenost, jak se příměří dodržuje," řekl poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov s odvoláním na úterní telefonický rozhovor mezi oběma hlavami států. "Obě strany chápou, že je to složitý proces, a ne vše jde stoprocentně hladce," dodal v narážce na občasné přestřelky.

Situaci ze vzduchu zmonitorují bezpilotní letouny

Situace na hranici mezi Ukrajinou a Ruskem je však i nadále napjatá. Jak moc, to chce zjistit i OBSE - Organizace pro bezpečnou spolupráci v Evropě. Nasadí proto do akce bezpilotní letouny. Prý již brzy. Oznámil to během své návštěvy Prahy úřadující předseda OBSE a švýcarský prezident Didier Burkhalter po jednání s českým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem.

Burkhalter dorazil do ČR na zahájení 22. Ekonomického a enviromentálního fóra OBSE. Jak uvedl ministr Zaorálek, pokud jde o další sankce vůči Rusku, švýcarský prezident považuje český postoj za rozumný a přiměřený. "Sankce nejsou náhradou strategie," dodal Zaorálek. Ukrajinský prezident Porošenko přitom dnes podepsal zákon umožňující uvalit sankce na ruské společnosti a představitele podporující separatisty. 

Ukrajinská vláda předem připravila seznam 172 lidí a 65 podniků, většinou z Ruska, kteří slovy premiéra Arsenije Jaceňuka "financují terorismus". Sankce se mají týkat institucí a lidí, kteří podporovali připojení Krymu k Rusku nebo se podílejí na financování aktivit proruských povstalců bojujících na východě Ukrajiny.

japos22 ( 10. září 2014 17:10 )

Takhle to vypadá, že tam byli a už nejsou, i když vojáci tam nikdy nebyli - ale bude to těžká zima

reggina ( 10. září 2014 16:46 )

Jejda! A to nestihli ty vojaky vyfotit? Porad neni zadny dukaz.

japos22 ( 10. září 2014 16:23 )

Zima se blíží

ivoadler ( 10. září 2014 13:06 )

První krok byl udělán. Další udělá zima.

Zobrazit celou diskusi