Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sankce proti Rusku: Sobotka si prosadil výjimky!

Autor: ČTK, tp - 
6. září 2014
18:45

Příměří, které nyní panuje na Ukrajině, i když stále křehké, může oddálit sankce, které západní státy plánují proti Rusku. Česká republika si však vymohla výjimky. Jde výhradně o český strojírenský export, který by neměl být ohrožen a dále fungovat jako doteď.

České republice se podařilo prosadit hlavní připomínky k podobě sankcí Evropské unie vůči Rusku. Ochráněn byl zejména strojírenský export, řekl dnes v Kroměříži novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Příměří, které nyní na Ukrajině platí, by podle něj mohlo zpřísnění sankcí oddálit. "Podaří se do nejvyšší možné míry ochránit český strojírenský export, který by mohl být ohrožen, pokud bychom souhlasili s původním návrhem, jak ho připravila Evropská komise," uvedl Sobotka.

Ohrožen byl podle něj zejména vývoz obráběcích strojů. To by podle Sobotky znamenalo ztrátu řádově v miliardách korun. "Příslušná ustanovení v sankcích jsou nyní formulována takovým způsobem, že by to naše klíčové exportéry v těchto strojírenským komoditách ohrozit nemuselo," dodal. Závěrečná podoba dokumentu by měla být formálně potvrzena v pondělí. Příměří na Ukrajině je podle Sobotky prvním významným prvkem snížení napětí v regionu.

Pokud bude klid zbraní v následujících týdnech trvat, nemusely by se podle premiéra nové sankce hned začít uplatňovat. "Bylo by to jisté gesto ze strany Evropské unie," poznamenal. "V těchto hodinách se zdá, že je příměří dodržováno z obou stran. Důležité je, aby boje znovu nevypukly," uvedl Sobotka na závěr.

evolucius ( 7. září 2014 03:25 )

 O USA nepadlo ani slovo,to hrajou v jinym kine...Tady jde o EU a spojence jako je Nemecko atd.

luder ( 7. září 2014 03:15 )

Já bych to s těmi přáteli z Ameriky až tak nepřeháněla! Spletli si nás tenkrát z Čečenci, ohledně toho teroristy Carnajeva a nejradši by nás bombardovali, a to jsme s nimi v NATO!

evolucius ( 7. září 2014 03:00 )

 Asi nevis co je malomestactvi...to je ten tvuj postoj...Jde mi o princip...a nezajima mne nejaka fabrika ktera je napojena na rusaky...v tomto pripade ne...ze nezebraji i jine staty o vyjimky,jen ten cesky kverulant...?Nechme to byt...je to muj nazor...a chapu i postoj maleho cloveka,kteremu je kosile blizsi nez kabat...jsem jiny...

.abcd.abcd. ( 7. září 2014 02:41 )

postihly....

.abcd.abcd. ( 7. září 2014 02:40 )

Bože to je zas blbej kec. Tvůj postoj je postoj maloměštáka. Sankce od.sere vždycky jen pracující, žádnej politik. Tak pokud chceš bejt zejtra bez práce, prosím, tak sankce. Ona EU nepřijde a nedá ti pak práci a NATO už vůbec ne, Putin ten se jen pootočí směren na Čínu a dostane to samé zboží možná ještě mnohem laciněji. Takže jaká soudružnost a dodržení slova přátelům. Přítel nerozhoduje za tebe, přítel se tě zeptá a společně se dohodnete. Pokud někdo sankce nařídil a ani se tě nezeptal, no pak to asi zas tak velkej přítel nebude. Takže si strč tu celou EU a celý NATO za klobouk. Měl by si bejt pyšnej na to, že se male českej politik postavil proti diktátorovi Obamovi! Ono těm ostatním z EU bude jen hanba a právem. A uvědom si - sankce postihli vždy jen toho občánka, nikdy toho kdo je nařídil. Nas.rat jim!!!!! Díky Sobotko, že můžu jít v pondělí do práce a ne na pracák!

Zobrazit celou diskusi