Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Krymu se bojuje! Napadli nás Rusové, máme jednoho mrtvého, tvrdí Ukrajinci

V Simferopolu prý došlo ke střetům mezi neoznačenými ruskými vojáky a Ukrajinci
V Simferopolu prý došlo ke střetům mezi neoznačenými ruskými vojáky a Ukrajinci  (Autor: Reuters, EPA, Twitter)
Autor: simao, ČTK - 
18. března 2014
16:54

Situace na ostře sledovaném Krymu se vyhrotila, došlo k útoku údajně ruských vojáků na ukrajinské jednotky. Tvrdí to Ukrajinci, kteří na poloostrově zůstávají, navzdory vyhlášení krymské autonomie a varování tamního parlamentu, že jedinou uznávanou vojenskou silou jsou právě ruské jednotky a ostatní jsou okupanti.

Ukrajinská armáda hlásí útok "ruských jednotek" na svou vojenskou základnu v krymské metropoli Simferopolu. Ukrajinská posádka se prý odmítla vzdát. Jeden ukrajinský voják zahynul a další byl zraněn při dnešním útoku na ukrajinskou základnu na Krymu. Oznámily to ukrajinské úřady.

Pokud se útok potvrdí, znamenalo by to porušení příměří, na kterém se pro Krym v neděli dohodli ministři obrany Ukrajiny a Ruska. Prozatím ale podle agentury Reuters není možné potvrdit, zda za útokem stojí ruští vojáci. Ukrajinská vojenská zařízení na Krymu jsou pod kontrolou ruských sil, které Krym počátkem března ovládly.

"Jeden ukrajinský voják byl zraněn do krku a klíční kosti. Nyní jsme se zabarikádovali v druhém podlaží. Velitelství bylo dobyto a velitel zajat. Chtějí, abychom složili zbraně, my se ale nevzdáme," citovala agentura Interfax-Ukrajina ukrajinského vojenského zástupce. Později se objevily zvěsti o prvním mrtvém.

Také krymští separatisté podle agentury Interfax ohlásili jednoho mrtvého člena domobrany a další dva zraněné, které údajně postřelil u ukrajinské základny v Simferopolu odstřelovač.

Video  Jeden z předchozích konfliktů: Záběry z letadla ukrajinské pohraniční stráže, na které stříleli!  - Reuters
Video se připravuje ...

Konflikt na Krymu přerostl z politické úrovně na vojenskou. V reakci na dnešní útok na ukrajinskou armádní základnu v krymském správním středisku Simferopolu to prohlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. "Dnes ruští vojáci spustili palbu na příslušníky ukrajinské armády. To je válečný zločin," dodal premiér. Zároveň podle agentury Reuters vyzval ministra obrany, aby svolal krizovou schůzku se svými partnery z Ruska, Británie a USA.

Ruské stíhačky 15 minut letu od českých hranic

Na pokračování ukrajinské krize reagoval i český premiér Bohuslav Sobotka, který označil postup Ruska za nepřijatelný. Dá se podle něj uvažovat o rozšíření sankcí. ČR však zvláštní bezpečnostní opatření nechystá.Navzdory tomu, že Rusové přemisťují i své jednotky na západě - stíhačky Su-27 rozmísťuje v Bělorusku na žádost prezidenta Lukašenka u polských hranic, jen 15 minut letu od Česka.

_banderas ( 19. března 2014 22:38 )

japons, stydím se za naši vládu, poslance, všichni mlčí, zalezlí jak krysy a ti jedni a samí mluví jak nesvépravní idioti semé lži.

_banderas ( 19. března 2014 22:29 )

anko, ty vidíš dnes u nás demokracii? Náš národ ji možná zažil chvíli za 1. republiky, předtím jsme byli pod Rakouskem-Uherskem, potom Protektorát, potom diktatura proletariátu a nyní diktatura EU.

japos22 ( 19. března 2014 22:18 )

Je to na blití poslouchat naše media, sleduji proto jen bbc, tam jsou zprávy a propagandistické komentáře dvě různé věci, a i ty komentáře jsou seriozní - u nás je jediné řešení začít budovat media od začátku - ten hnůj včetně čt patří jen na kompost

_banderas ( 19. března 2014 22:09 )

Čtu pozorně, co Blesk píše, že došlo k útoku údajně! rusk. vojáků na ukraj. jednotky, opakuji, údajně! Dále, prozatím není možné potvrdit, zda za útokem stojí ruští vojáci! Dále píší, že krymští separatisté ( to je slovo ) ohlásili 1 mrtvého, 2 zraněné, které údajně postřelil odstřelovač. Takže střílel mladík 17 let po ukr. i rus. vojácích. Provokace, ale článek napsaný jako propaganda. Je to náročné číst a poslouchat média, protože lžou a nepíší a nemluví pravdu!

_banderas ( 19. března 2014 21:45 )

alex,opět souhlasím se vším, co píšeš a hlavně s druhým odstavcem

Zobrazit celou diskusi