Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Kontradmirála ukrajinského námořnictva zatkli na Krymu: Odvedli ho k výslechu!

Ukrajinský kontraadmirál Gajduk byl zatčen na Krymu!
Ukrajinský kontraadmirál Gajduk byl zatčen na Krymu!  (Autor: Reuters, ČTK)
Autor: mb, simao, ČTK - 
19. března 2014
19:01

Kvůli krizi na Krymu čelí Moskva rostoucímu tlaku Západu, přesto dnes ruské jednotky pokračovaly v obsazování vojenských ukrajinských pozic. Dnes byl navíc v Sevastopolu zatčen ukrajinský kontradmirál Sergej Gajduk, který je obviněn z toho, že chtěl uposlechnout údajný příkaz Kyjeva a nasadit prý vojsko proti civilnímu obyvatelstvu.

Sergej Gajduk byl zadržen ruskou rozvědkou GRU bezprostředně poté, co opustil vrchní štáb ukrajinského námořnictva, který obsadily proruské síly. Putoval k výslechu. "Máme na něj pár otázek," řekl novinářům mluvčí sevastopolské prokuratury. Ruská agentura ITAR-TASS k jeho zatčení napsala, že je podezřelý z toho, že "předal ukrajinským jednotkám rozkaz Kyjeva nasadit střelné zbraně proti pokojným občanům" na Krymu...

Krym se v nedělním referendu rozhodl pro připojení k Rusku, ale na poloostrově zůstávají vojenské jednotky loajální Kyjevu. Ruský víceadmirál Černomořské flotily Alexander Vitko (53) nastalou situaci okomentoval slovy: „Nedej Bůh někdo vystřelí byť jen z praku.“

Jenže střílet se už začalo. Po úterním úmrtí dvou vojáků zůstává situace nadále napjatá. Ruský ústavní soud přitom dnes potvrdil zákonnost smlouvy o připojení Krymu k Ruské federaci a dokument chce do konce týdne ratifikovat ruský parlament.

Rusko tak dál ignoruje nesouhlas Ukrajiny a Západu s anexí Krymu. A příslušníci krymských proruských "sil sebeobrany" a ruští vojáci dnes dál pokračovali s obsazováním ukrajinských základen. Do vojenské základny v Sevastopolu přitom pronikl dav proruských demonstrantů včetně žen a dětí.

Rusko blokuje pozorovatelskou misi OBSE na východě Ukrajiny

Neklidno je však i na východě Ukrajiny, kam se chystají pozorovatelé OBSE. Chtějí sledovat společenskou a politickou situaci, jenže tamní proruští přívrženci se rozhodli následovat příklad Krymu a do oblasti zvou ruská vojska!

Rusko již zahájilo blokádu mise OBSE na mezinárodní úrovni. OBSE totiž rozhoduje na základě shody všech 57 členských států, Rusko proto vyslání mise vetuje. "Je to potřetí, co byl návrh předložen. Námitky měl jediný stát, Ruská federace," postěžoval si novinářům ve vídeňském sídle OBSE americký velvyslanec Daniel Baer. Rusové prý pokaždé požádají o zapracování připomínek, ale když se tak stane, požadují další ústupky. Americký diplomat naznačil, že ruskou blokádu by se dalo obejít například vysláním pozorovatelů Evropské unie.

_banderas ( 21. března 2014 00:58 )

homolka, to první je rusky a druhé ukrajinsky. Ukrajinci místo "g" píší i vyslovují" h" a místo "e" dávají "i"

kkkastr ( 20. března 2014 13:49 )

Pokud vím občané Krymu jasně zvolili v referendu kde chtějí žít. Nic není více demokratické než referendum, samozřejmě kromě přímého rozkazu zadluženého EU a USA podepsané zde diskutujícími americkými análními alpinisty, o které jde nebudu jmenovat, ale oni se ozvou. Pro paní anku která tak ráda uráží dělníky-nejsme všichni tupci, já mám i maturitu a to že mi vadí že se rozkrádá tato zem, neznamená to že jí nemám rád. Je krásná, ale bohužel si to neuvědomují naši vševládci, ovládaní podsvětím. Pro možná lidskou bytost santixkauz, ty se snad ani neozývej, vidím že ty jsi tu celý den, takže jsi na dávkách i za moje daně. Všechny tvé výplody, jsou plné vulgarit, nesmyslů a překrucování faktů a propagace násilí, kd by jsi každého střílel. Myslím že by bylo dobrá kdyby jsi chodil i na dávky skotských střiků na psychiatrii. Jinak komunista nejsem, to že se ničí a rozkrádá tato zem by mělo vadit každému trochu normálnímu člověku.

_banderas ( 20. března 2014 10:59 )

santi, ano byl to teroristický ú tok, ale ze strany, odstřelovačů, kteří pálili na ukr. i ruské vojáky.

ceskynebojsa ( 20. března 2014 09:23 )

s tebou se diskutovat prostě nedá ...a nepiš kdo já jsem nebo nejsem, neznáš - nevíš...co se tebe týká,tak spíš ty vypadáš na homosexuála,který si to neumí přiznat (proti homosexuálům nic nemám)...zase tady můžeš napsat nějaký ten tvůj žebříček,ať se zabavíš....ale stejně to nikdo nečte

ceskynebojsa ( 20. března 2014 08:39 )

ty vogo ty na těch diskusích sedíš ještě v 1 ráno?copak?nespavost?

Zobrazit celou diskusi