Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Je Krym rodiště i hřbitov válečné fotografie? Podívejte se na fotky z 19. století!

Autor: mb - 
20. března 2014
06:00

Krym je místem, kde se zrodila válečná fotografie. Stejně jako v 19. století, i naše století přináší možnosti, které předchozí generace neměly. Převálcuje Instagram profesionální fotografy?

Putin dal jasně najevo, že Krym je pro Rusko srdeční záležitost. Neváhal kvůli němu použít sílu a čelit tak zdrcujícímu nátlaku Západu. Na Krym tradičně v létě jezdili odpočívat nejen komunističtí papalášové, ale i běžní sovětští občané.

Krym však dal světu mnohem více. Právě zde se dle odborníků zrodila válečná žurnalistika. Tady se stal neznámý mladý právník Roger Fenton legendárním fotografem, když nafotil své nejslavnější fotografie, se kterými se dodnes seznamují studenti žurnalistiky na britských univerzitách.

Stejně jako v 19. století, i dnes se Západ a Východ diametrálně liší ve svém pohledu na Krym. I když jeden rozdíl tu přeci jen je – zatím se nejedná o válku.

Ale ani během války se Roger Fenton nezaměřil na konflikt. Spíše se jednalo o momentky ze života vojáků, podpůrného personálu apod. I dnes profesionální a amatérští fotografové dávají přednost podobným momentkám.

Samotní krymští obyvatelé se s vojáky nejen fotí, ale své fotky následně i sdílejí na sociálních sítích jako např. Instagram. Váleční fotoreportéři tak do jisté míry ztrácejí výsadní postavení a moc obrazových vjemů se tak přesouvá do rukou lidí.

Krym se v 19.století stal rodištěm moderní válečné fotografie. Stane se i jejím hřbitovem?

itartas ( 21. března 2014 06:56 )

santix...zrovna tak bych mohla jít do Vietnamu, Korei,Iráku,Lybie a co já vím kam ještě. Koho ty obhajuješ ty troubo zaslepený vlastně? Rusové nikdy nepoužili jadernou zbraň proti lidem, ale ti tví barbaři jo....běž se zeptat na Hirošimu nebo Nagasaki ty!

itartas ( 21. března 2014 06:52 )

anka...je mi z tebe fakt špatně, jsi zavilá hlupaňa evidentně!

itartas ( 21. března 2014 06:49 )

santi...to je odpověď hodná klasického pitomce.

anka ( 20. března 2014 20:05 )

hm....co je to 500 civilistu ve valce -o proti 11 milionum rusu, co bylo zavrazdeno jeste pred valkou a to vlastnimi lidmi, jo, a kdyz vsude po ulicich hladovelo tolik sirotku, zvysil stalin odstrel na deti starsi 12 let.....

japos22 ( 20. března 2014 18:08 )

Nevadí, čteme BBC

Zobrazit celou diskusi