Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Marihuaně v ČR vládnou Vietnamci!

Autor: jos, ČTK - 
3. září 2008
14:54

Za 1. pololetí bylo odhaleno asi 70 pěstíren marihuany. Z policejních statistik vyplývá, že téměž všechny vlastnili Vietnamci. Blesk zjišťoval, proč tomu tak je.

Podle statistik, se kterými Blesk seznámil podplukovník Marek Blažejovský z Národní protidrogové centrály, bylo v 1. pololetí odhaleno asi 70 pěstíren vysoce kvalitní marihuany (tzv. skunku).

Asi 40 případů bylo natolik závažných, že muselo být zahájeno trestní řízení. Ostatní případy byly prověřeny a nakonec byly shledány méně závažnými (jedná se většinou o případy, kdy pěstitel vyráběl menší množství drogy pro svou potřebu).

Ve všech 70 případech se jedná o tzv. indoorové pěstování (pěstování v uzavřených místnostech, kde slunce nahrazují UV zářivky a půda je nahrazena výživným substrátem nebo vodou - tzv. hydroponie). Případů, kdy je marihuana pěstována venku pod sluncem (tzv. outdoor), je také mnoho, ale v nich Vietnamci (zatím) nefigurují.

"V 80 až 90 procentech ze čtyřiceti nejzávažnějších případů se pěstováním zabývali Vietnamci. Zbylých přibližně 10 procent velkých pěstíren obhospodařovali občané ČR. I přes vysoká čísla ale nemůžeme paušalizovat a tvrdit, že každý Vietnamec pěstuje marihuanu," řekl Blažejovský.

"Jedná se zejména o lidi, kteří se dříve věnovali nelegální výrobě tabákových výrobků (hlavně cigaret bez kolku). Obchod s nelegálními tabakovými výrobky se policii podařilo značně omezit a dá se říci, že tito Vietnamci se přeorientovali na jiné odvětní - na marihuanu," sdělil dále Blesku Blažejovský.

Marihuana jako obchodní artikl

Zatímco venkovní marihuna obsahuje asi 5 - 10 procent aktivní látky (THC), indoorově pěstovaný skunk může obsahovat až 20 procent THC. S kvalitou pak roste i cena. Blažejovský nechtěl spekulovat, za kolik prodává gram skunku výrobce prvnímu překupníkovi, ale řekl, že konečná cena, kterou platí cílový zákazník se pohybuje mezi 200 - 300 Kč za gram. "Jako u jakéhokoliv produktu se i v případě marihuany navyšuje marže - s každým dalším překupníkem se zvedá cena," řekl Blažejovský.

Blesku se podařilo zjistit, že cena, za kterou prodává drogu vietnamský výrobce prvnímu překupníkovi, se pohybuje mezi 110 - 150 Kč za gram. Je zřejmé, že čím větší množství překupník od pěstitele odebírá, tím je cena za jeden gram menší.

"Vietnamská" marihuana pak míří z části na český trh a z části do zahraničí - zejména do Velké Británie a do Nizozemí. "Funguje to tak, že vietnamský pěstitel si v Nizozemí nakoupí vše potřebné k pěstování drogy (semínka, svítilny, závlahový systém atd.) a cenu zařízení pak splácí vyprodukovanou marihuanou. Existuje zde národní spřízněnost - Vietnamci v Česku mají dobré kontakty na vietnamskou (i čínskou) komunitu v jiných zemích Evropy," popsal trh s drogou Blažejovský. Na dotaz, zda je tedy možné, že v Nizozemí se prodává marihuana vypěstovaná v Česku, Blažejovský řekl: "To nemohu tvrdit. To by byly jen spekulace."

Dalším rysem, který mnohdy pěstírnu odhalí, je to, že často využívá nelegální přípojku na rozvod elektrické energie. Například pěstírna, kterou odhalili policisté začátkem září v Lounech měla denní spotřebu 1 MW. České energetické závody odhadly, že lounská pěstírna je za dobu své činnosti připravila asi o 700 000 korun. Nelegální odběr je tedy jeden z důvodů, proč je výroba drogy ve vietnamském balení poměrně levnou záležitostí.

O rozměrech problému svědčí i to, že zájem o jeho řešení projevil už i atašé vietnamského velvyslanectví Nguyen Quoc Lap. Velvyslanectví začalo spolupracovat s českou policií a dokonce svým krajanům adresovalo výzvu, ve které je žádá, aby svůj postoj k marihuaně změnili. Velvyslanectví totiž ví, že marihuanový problém může bránit integraci Vietnamců do české společnosti.


Úspěch vietnamských výrobců a obchodníků s marihuanou tedy tkví v několika faktorech:

1. Levná výroba (o automatizovaný chod se dokáže postarat jediný člověk, elektřina je často čerpána nelegálně, prostory nabízí často opuštěné průmyslové haly či zemědělské usedlosti, kde se platí minimální nájem)

2. Zajištěn odbyt (přes příbuzné a známé v různých zemích Evropy)

3. Vysoká kvalita drogy (až 20 procent aktivní látky THC v rostlině)

4. Zkušenost s nelegálním podnikáním (pěstitelé marihuany mnohdy začínali výrobou nekolkovaných cigaret).


Odhalené případy za poslední dva měsíce:

Louny (2. 9.): V objektu bývalé zemědělské usedlosti našli policisté asi 800 rostlin, o které se staral pětatřicetiletý muž. "Sám byl ve velmi zuboženém stavu, hygienické podmínky kolem byly špatné," řekla Blesku mluvčí lounské policie Eva Jaklová. Přesto mu hrozí až 10 let. Objekt byl načerno napojen na rozvod elektrické energie. Obsah THC v droze se blížil 18 procentům.

Jáchymov (26. 8.): Překvapení čekalo v Jáchymově na hasiče, kteří vyjeli k ohlášenému požáru obytného domu v ulici Dukelských hrdinů. Objevili velkou pěstírnu marihuany, kterou tu ukrývalo několik Vietnamců.

Slavětín na Litovelsku (22. 8.): Profesionálně vybavenou pěstírnu konopí odhalili olomoučtí kriminalisté. Při domovní prohlídce zadrželi dva Vietnamce. V domě se našlo 229 rostlin konopí pěstovaných hydroponní cestou. Kriminalisté také našli kompletní výbavu k výrobě drog. Zajistili přes 50 kusů sodíkových výbojek s tlumivkami, kompletní vzduchotechniku do pěti místností, chemikálie pro hydroponní pěstování, tři plastové přepravky se sazeničkami konopí atd.

V rodinném domě, kde policisté udělali razii, nikdo nebydlel. Objekt sloužil pouze k pěstování marihuany. Kvůli podezření, že v domě dochází k nelegálnímu odběru elektrické energie, se na místo dostavili také pracovníci společnosti ČEZ. Podle dosavadních informací škoda způsobená nelegálním odběrem činí 200 000 až 300 000 korun.

Podobnou pěstírnu odhalili v červnu letošního roku policisté také na Šumpersku, i zde se na pěstování marihuany podíleli Vietnamci.


Praha (31. 7.): Pěstírnu marihuany našla policie v rodinném domě v Praze 6. V ulici Ve Višňovce objevili policisté více než 500 rostlin konopí a zadrželi čtyřiadvacetiletého Vietnamce.

Pražští policisté kvůli marihuaně zadrželi tři Vietnamce také na konci dubna. Obvinili je z toho, že v Praze - Hodkovičkách provozovali pěstírnu konopí. Zajistili také rostliny v ceně zhruba 1,5 milionu korun a více než 500 000 korun v různých bankovkách.

Cheb (17. 7.): V areálu bývalé zemědělské usedlosti Chlumeček objevili policisté 800 rostlin marihuany (odrůda Bílá vdova). Na místě byl zadržen také sedmnáctiletý Vietnamec.

V květnu v Chodově na Sokolovsku objevili policisté jednu z největších pěstíren vůbec. V pronajatém domě tam našli celkem 3000 rostlin.

Všeruby na Domažlicku (3. 7.): Dům, kde pěstírnu policie odhalila, vlastnila žena z Vietnamu. Policisté zde našli asi 400 rostlin. Zařízení pěstírny bylo k elektrické sítí připojeno načerno.

Na začátku června odhalili policisté spolu s celníky pěstírnu také v Semošicích. Tady policie našla 504 větších rostlin a 612 sazenic. Svoji "živnost" si Vietnamci zařídili v menší nenápadné hale o rozměrech zhruba 20 x 15 metrů. I tento objekt odebíral elektřinu načerno.


(Marihuanu užívají už i zápasníci sumó! Čtěte zde!)

(Kde se podařilo zadržet 19 tun marihuany? Čtěte zde!)

(Zde se dozvíte, kolik let může dostat stařenka za pěstování marihuany!)

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání