Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muži obvinění s Berdychem: Trest si zasloužíme

Obžalovaný David Berdych (uprostřed) přichází 25. srpna k hlavnímu líčení u Krajského soudu v Praze v poslední části rozsáhlého procesu s takzvaným Berdychovým gangem.
Obžalovaný David Berdych (uprostřed) přichází 25. srpna k hlavnímu líčení u Krajského soudu v Praze v poslední části rozsáhlého procesu s takzvaným Berdychovým gangem.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
25. srpna 2008
13:24

Krajský soud v Praze dnes začal projednávat další část procesu s takzvaným Berdychovým gangem, v níž jde o spolupráci gangu s bývalými elitními policisty.

Dopoledne vypovídali Tomáš Půta a expolicista Maroš Šulej. Prohlásili, že se cítí vinni svou účastí na několik akcích gangu, popřeli ale přímou účast na několika loupežných přepadeních, z nichž je viní obžaloba. Pro gang prý zařizovali hlavně prodej a uskladnění uloupeného zboží a zprostředkovávali schůzky s kupci.

Půta čelí obvinění z účasti na šesti loupežích, jedné krádeži a z porušování domovní svobody. Šulej se podle obžaloby dopustil tří loupeží a jedné krádeže. Oba muži připustili, že se zúčastnili fingovaného přepadení nákladního auta převážejícího cigarety, kterých se gang po předchozí domluvě s řidičem zmocnil.

Půta se navíc přiznal k vykradení trezorů v pražské kanceláři a ke spoluúčasti na vyloupení bytu teplického starožitníka. Ostatních přepadení se prý muži přímo neúčastnili.

"Trest si zasloužím a jsem s ním smířen," řekl dnes Půta, který byl s Šulejem v roce 2006 zadržen v Irsku na základě eurozatykače. Dublinský soud je letos v květnu vydal do ČR.

Odpoledne soud zřejmě vyslechne jednoho nebo více mužů z trojice David Berdych, Jan Zelený a Radek Trumpeš, kteří v procesu rovněž figurují jako obžalovaní a spolu s Půtou a Šulejem je v soudní síni od rána střeží zakuklenci z vězeňské služby.

Berdychův gang spáchal podle žalobce první trestné činy už v roce 1995, jeho spolupráce s policisty prý ale začala až o pět let později. V souvislosti s činností gangu bylo obžalováno či obviněno přes 50 lidí, a to z loupeží, krádeží, podílnictví, porušování domovní svobody, zneužívání pravomoci veřejného činitele a padělání.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání