Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obžaloba: Elitní policista vyzrazoval tajné informace

Autor: zb, rvs - 
6. srpna 2008
16:30

AKTUALIZOVÁNO: Před soudem v Domažlicích stanul dnes Jaroslav Švejnoch. Je obviněn z vyzrazování plánovaných razií vietnamským obchodníkům.

Kapříci letěli při úplatcích fotbalových rozhodčích. Fotbalové dresy zase frčí v šifrované řeči o úplatcích mezi policisty a bosy vietnamských trhovců na Domažlicku. Zjistili to detektivové, kteří na příkaz soudce odposlouchávali telefon svého kolegy.

Na služební přísahu a heslo Pomáhat a chránit totiž zapomněl elitní detektiv Jaroslav Švejnoch (35) z ředitelství policie v Domažlicích. "Vyzrazoval Vietnamcům, kdy policie a inspektoři ČOI provedou razie na tržnici ve Folmavě. Za to dostával peníze," řekla státní zástupkyně Renata Havelková.

Švejnoch stanul ve středu před soudem. Je obžalovaný z braní úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele a hrozí mu až 5 let vězení. Švejnoch pracoval jako zástupce vedoucího hospodářské kriminálky. Měl tak perfektní přístup k informacím.

Ze 6 akcí na tržnici ve Folmavě, zaměřených proti černému prodeji, které organizovala domažlická policie, bylo všech 6 naprosto neúčinných. "Všechny stánky, o které jsme měli konkrétní zájem, byly zavřené. Když jsme akci domlouvali, tak nás Švejnoch slyšel. Stál vedle nás na chodbě," řekla policistka Vladislava Čejková. Kolegové Švejnochovi začali odposlouchávat telefon. Zjistili, že volá spolumajiteli tržnice ve Folmavě, Vietnamci zvanému Hynek.

"Nikdy neříkal den, kdy budou kontroly. Vždy jen řekl, že teď budou kontroly. Tak jsem to řekl dalším trhovcům. Peníze jsem mu nedával. Půjčil si ode mě asi 4x vždy 5 tisíc Kč. Šlo o půjčku," řekl Hynek. "Nebudu se k ničemu vyjadřovat," prohlásil Švejnoch.


 

ČÁST ODPOSLECHU MEZI ŠVEJNOCHEM A VIETNAMCEM HYNKEM Z 19.11. 2007 (druhý den pak proběhla neúspěšná akce):

ŠVEJNOCH: Potřebuji s tebou mluvit.

VIETNAMEC HYNEK: Zejtra, jo?

ŠVEJNOCH: Zítra si zahrajeme fotbal.

VIETNAMEC HYNEK: Tak jo.

ŠVEJNOCH: Vezmi si dresy a řekni to taky tomu.

VIETNAMEC HYNEK: Hmm, řeknu. Tak jo. Dík.

 


KARIÉRA U POLICIE:

Jaroslav Švejnoch nastupuje v roce 1995 k cizinecké a pohraniční policii v Domažlicích. Jako perspektivní kádr vystuduje za peníze daňových poplatníků policejní akademii. Dosáhne titul bakalář. V roce 1999 pracuje na oddělení hospodářské kriminálky v Praze. Pak se vrací do Domažlic. Nastupuje k hospodářské kriminálce a posléze se stává zástupcem vedoucího. 9. ledna 2008 je zatčen a pak obviněn.

 

 

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání