Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Za vraždu dítěte dostala narkomanka 10 let

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
1. srpna 2008
11:56

Za vraždu svého dítěte spáchanou před dvěma lety v Ústí nad Labem si Mirsala Zahradníková odpyká deset let ve vězení.

Zvýšený trest uložený Vrchním soudem v Praze potvrdil Nejvyšší soud, když bez veřejného jednání odmítl dovolání Zahradníkové. Obhajoba tvrdila, že Zahradníková děťátko zabila v poporodním rozrušení, a požadovala nižší trest.

Nejvyšší soud se přiklonil k názoru, že narkomanka a dvojnásobná matka Zahradníková dobře věděla, co dělá, a odstranění nepohodlného dítěte plánovala. Své těhotenství tajila, tvrdila například, že má břišní kýlu.

"Po porodu jako zkušená matka neposkytla dítěti ani tu základní pomoc, a to za situace, kdy se jinak chovala účelně a naprosto racionálně. Její jednání jako celek směřovalo ke zbavení se dítěte," uvedl v usnesení trestní senát s předsedou Janem Bláhou.

Zahradníkovou neomlouvá ani to, že byla závislá na drogách, neměla trvalé bydliště a stálý příjem. "Nelze nevidět, že šlo o okolnosti, které si primárně sama navodila, s nimiž se smířila a které jí zřejmě i vyhovovaly," míní soudci. Připomněli, že Zahradníková se o další své dvě děti nestarala a neplatila na ně výživné. V noci bezprostředně před porodem si vzala heroin a bavila se v herně.

Čtěte také:

S novorozencem tloukla o zem

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání