Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Británie: Jak zemřely děti z internátu?

Jersey
Jersey  (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
31. července 2008
14:26

Ostatky nejméně pěti dětí našla policie v minulých měsících na anglickém ostrově Jersey v rámci vyšetřování údajného týrání a sexuálního zneužívání ve zdejším dětském internátu.

Podle vyšetřovatele Lennyho Harpera analýzy ostatků, které nesly stopy surového násilí, zatím neumožnily určit přesnou dobu, kdy děti zemřely, lze se jen domnívat, že to bylo v 60. a 70. letech.

Nelze tak vyloučit, že děti nezemřely před otevřením internátu v 50. letech. To podle něj může zabránit tomu, aby se zahájilo vyšetřování pro vraždy.

Navíc se odborníkům nedaří upřesnit ani to, kolik let dětem bylo v době skonu. Odhaduje se jen, že jim bylo mezi čtyřmi a 11 lety. Harper také poukázal na to, že internát pro děti v nouzi byl otevřen v 50. letech a uzavřen v roce 1986 a že oběti údajného někdejšího týrání a sexuálního zneužívání vypovídaly až nyní.

Poznatky z místa podle něj potvrzují mnohé z výpovědí stovky obětí údajného špatného zacházení s dětmi v internátu Garenne. Navíc jsou patrné pokusy ostatky spálit a ukrýt. "Nakonec se však může stát, že nebude dostatek důkazů k zahájení vyšetřování pro podezření z vražd a k pokusu pohnat někoho před soud za některý ze zde spáchaných zločinů," řekl médiím Harper.

Více čtěte zde.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání