Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Odborníci: Vrah chlapce není blázen!

Antonín Novák jde vyšetřovatelům na ruku, ochotně spolupracuje
 (Autor: Jitka Žigová)
Autor: Jiří Čada - 
15. července 2008
05:00

Vyšetřování vraždy Jakuba Šimánka (†9) hned tak neskončí. Bude zřejmě pokračovat ještě několik měsíců.

Začátkem května chlapce zabil pedofilní Slovák Antonín Novák (43). Ten nyní velice ochotně spolupracuje s vyšetřovateli. Odborníci si myslí, že Novák je za svůj čin plně odpovědný a neměl by, jak se mnohdy spekuluje, skončit v psychiatrické léčebně.

Minulý týden už svitla naděje, že státní zástupkyně zruší embargo na informace o způsobu smrti malého školáka. Nestalo se! "Dozorující státní zástupkyně požádala týden poté, co byl pachatel zadržen, o uvalení informačního embarga na případ. Ten je natolik složitý, že zákaz poskytování jakýchkoli informací potrvá zcela určitě ještě další týdny," uvedl po jednání dozorující státní zástupkyně Hany Flídrové mluvčí královéhradeckého krajského státního zastupitelství Pavel Bužga.

Podle policistů se Novák těší ve vazební věznici dobrému zdraví a ochotně s vyšetřovateli spolupracuje.Vyšetřování však prý ještě potrvá měsíce. Úředně byl Novákovi přidělen hradecký advokát Oldřich V. Také otec malého Jakuba Hynek Blaško se nechal zastupovat advokátní kanceláří. "Policistům jsem předložil své dotazy, ale nedostal jsem na ně odpověď. Proto jsem případ svěřil do rukou advokáta," řekl Blesku.

Odborníci věří, že Novák skončí ve vězení, a ne v psychiatrické léčebně. "Tento člověk není duševně nemocný, on má jen poruchu osobnosti. Za vraždu je plně odpovědný. Zcela určitě patří do vězení," řekl Blesku jeden z nich, jihlavský psychiatr Miroslav Skačáni. Ten zároveň jedním dechem dodává, že v případě roky neléčeného pedofila Nováka selhala nejen policie, ale i lékaři a soud.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání