Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policejní zátah na Hlavním nádraží

Zátah na Hlavním nádraží
Zátah na Hlavním nádraží  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
10. července 2008
11:54

VIDEO: Cizinecká policie zadržela ve čtvrtek v Praze několik mongolských zprostředkovatelů práce. V časných ranních hodinách provedla policie na pražském hlavním nádraží razii mezi mongolskými zprostředkovali práce.

Policie měla informace, že lákají z Mongolska do České republiky své spoluobčany, kterým slibují lukrativní pracovní příležitosti, a poté je nutí k otrocké práci.



Krátce po páté hodině ráno přijel na pražské hlavní nádraží rychlík Moskva-Praha, z něhož vystoupilo asi dvacet Mongolů. Místo zprostředkovatelů práce na ně však čekala policejní kontrola. Cizinecká policie půl hodiny před příjezdem vlaku zablokovala přístupy k nástupištím a kontrolovala všechny lidi na nádraží. Policie tak zabránila zprostředkovatelům dostat se na nástupiště, aby nemohli kontaktovat Mongoly, kteří do Česka přijeli za prací. I přes policejní kordon se několik zprostředkovatelů snažilo projít, ale byli zadrženi. Cizince, kteří do České republiky přicestovali, policie zkontrolovala, a v případě, že měli v pořádku doklady, je pustila.

Plánovaná policejní akce pod názvem "Mongol" byla podle velitele Jiřího Kopečného zaměřena právě na zadržení zprostředkovatelů práce. Kopečný uvedl, že v současnosti občané Mongolska nahrazují ukrajinské dělníky, protože jsou levnější pracovní silou. Zprostředkovatelé podle něj cizince kontaktují hned na nástupišti. Nabízejí jim pracovní příležitost, zajištění pracovního povolení, víz, ale také ubytování. Místo slibovaného dobře placeného zaměstnání je pak zprostředkovatelé nutí k otrocké práci ve špatných podmínkách. Do České republiky odhadem přicestuje za prací 30 až 40 Mongolů týdně, dodal Kopečný.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání