Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Soud potvrdil: Toto je mafie

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: pol - 
6. června 2008
05:00

Je to neuvěřitelné! Ti, kteří mají dbát na zákony této země, jsou vlastně mafiány! Dokonce o nejvyšší státní žalobkyni Renatě Vesecké se nyní smí říkat, že je členkou 'zákulisní justiční mafie'.

Tak včera rozhodl soud. Vyšlo také najevo, že tito lidé ovlivňovali nejen kauzu Čunek, ale i případ katarského prince.

O 'zákulisní justiční mafii' mluvila bývalá nejvyšší žalobkyně Marie Benešová v rádiu vloni v prosinci. 'Potrefení ' v čele s Veseckou a exministrem Pavlem Němcem ji zažalovali o omluvu.

Teď soudce Krajského soudu v Praze Vojtěch Cepl rozhodl, že se jim Benešová omlouvat nemusí. Má to udělat jen vůči pražskému vrchnímu žalobci Liboru Grygárkovi, který pouze nechtěl mít s kauzou vicepremiéra Jiřího Čunka nic společného. "Myslím, že slovo mafie bylo moc silné. To je ale druhotné, důležité je, že to byla pravda," uvedl Cepl.

Opozice i někteří z koalice včera žádali, aby Vesecká a případně i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil odstoupili. Premiér Mirek Topolánek to ale odmítl.


Neohrožený český Cattani

Stejně neohrožený bojovník s 'mafií' jako filmový Corado Cattani. Soudce Vojtěch Cepl měl před sebou špičky justice, ale kolena se mu nerozklepala. Při líčení je držel v soudní síni od dvou hodin do půl desáté večer, povolil jen přestávku 15 minut a při ní nechal přinést vodu. Bez mrknutí oka přečetl i to, že jemu samotnému volali z ministerstva spravedlnosti, aby zjišťovali, jak bude líčení probíhat.

Cepl, který je synem tvůrce české ústavy, je znám zásadou 'padni komu padni '. Rozhodl třeba, že se příteli ministerského předsedy Marku Dalíkovi nemusí za nařčení z korupce omlouvat David Rath.

Video se připravuje ...
Další videa